Autor: Aali Lilleorg • 3. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolitaja: Exceli nutikas kasutamine aitab meeletult aega kokku hoida

Foto: Andras Kralla
Inimesed saavad Exceli kasutamisega hakkama, kuid küsimus on pigem selles, et kui suure ajakuluga eesmärgini jõutakse, rääkis Äripäeva Akadeemia Exceli koolituse läbiviija OÜ Edunet juhataja Kristjan Sakk.

Äripäeva Akadeemia alustas taas juhtidele suunatud Exceli koolituste läbiviimist. Osalejatelt saadud tagasiside põhjal võib öelda, et saadud teadmised on väga praktilise väärtusega.

Detsembris toimunud koolitusel ühe osaleja sõnul saab ta oma töös edaspidi hoida meeletult kokku aega pisikeste asjade arvelt, mida enne tegi kilplase moel.

Kristjan Sakk on lektori ja arvutikoolitajana töötanud alates aastat 1999 ja selle aja jooksul on erinevaid asutusi ja organisatsioone, kus ta on koolitusi läbi viinud, rohkem kui 400. Erinevaid koolitusi on selle aja läbi viidud ligi 1000.

Kuidas hindad oma igapäevatööd tehes Exceli kasutamisoskust üldisemalt?

Tase on pigem keskmine. Päris algajaid, kes pole varem kunagi Exceliga tööd teinud jääb aastatega aina vähemaks.

Milliseks hindad Eesti juhtide Exceli kasutamise oskust?

Kasutajaid on nii ja naa. On päris heade oskustega kasutajaid ja on ka neid, kes on alles algajad. Üldiselt saadakse hakkama, aga küsimus on, kui suure ajakuluga eesmärgini jõutakse. Tihti kasutatakse valesid tööriistu, valemeid või tehakse üleliigset tööd, mida teha ei oleks vaja ja seda näeb erinevatel koolitustel päris palju.

Millist probleemi näed enim juhtide seas Exceli kasutamisel?

Kõige suuremaks probleemiks on olemasolevate andmetabelite õige kasutamine. Muudatusi tehakse seal, kus tegelikult muuta ei tohiks. Palju on näha seda, et ei osata kasutada tööriistu, mis annavad kiiresti koondeid ja tulemusi, mille baasil õigeid ja kasulikke otsuseid vastu võtta.

Milleks Exceli kasutamisoskus hea on?

Selleks, et analüüsida andmeid ja saada näiteks kontrollitavaid tulemusi. Sellised oskused aitavad teha tulemuste põhjal tarku otsuseid.

Millise ametikoha inimesed on Sinu koolitusel osalenud inimestest kõige parema Exceli kasutamise oskusega?

Kui mõelda erinevate ametite peale, siis võib öelda, et ilmselt ka töö iseloomust tulenevalt on parimate oskustega tootejuhid, müügijuhid, planeerijad ja (eel)arvestajad. Juhtidega on pigem nii, et Exceli kasutamise vajadust või oskuste täiendamisvajadust ei panda kõige muu olulise kõrval tähele ja siis on koolitusel praktiline kasu ja töö efektiivistamise võimalused kohe näha.

Oled juba aastaid läbi viinud Exceli koolitusi. Kuidas on selle aja jooksul kasutajate oskused muutunud?

Arvutikoolitusi olen läbi viinud aastast 1999. Kui mõelda kuidas kasutajate oskused on selle aja jooksul muutunud, siis ütleks, et pigem ollakse nüüdseks juba enam teadlikud sellest, mida Exceliga teha saab. Koolitusele tullakse konkreetse eesmärgiga, kuidas Excelit oma töös efektiivsemalt kasutada.

Mis on koolitustel osalejatel olnud kõige suurem üllatus, et mis Exceliga teha saab?

Läbi aastate on funktsioonide ja mahukatest andmetabelitest aruannete tegemise võimaluste tundmaõppimine olnud need, kus üllatusmoment kõige suurem on. Kui neid osata, siis on Exceli kasutamise efekt töös väga suur.

Milline on üks suuremaid vigasid, mis Exceli kasutamisel teadmatusest tehakse?

Üheks kõige suuremaks veaks on andmete muutmise seal, kus tegelikult muuta ei tohiks. Sellisest tegevusest võib tulemus oluliselt erineda. Teiseks nimetaks ma seda, et andmetabeleid ehitatakse üles nii, et neid on raske hiljem kasutada.

Mis on eelised sellel, kui ühe ametikoha või ühe asutuse inimesed on koos ühes koolitusgrupis?

Sellisel viisil saadakse ühiselt aru õigetest vajalikest tegevustest ning hakatakse funktsioone ja lahendusi sarnaselt kasutama. See loob eelduse korrektsete andmetabelite loomiseks.

Oled arvutikoolitaja olnud aastast 1999. Mis selle ameti juures motiveerib ja rõõmu pakub?

Hea meel on pakkuda osalejatele lahendusi ja rakenduste õiget kasutamist, mille abil tõuseb töö efektiivsus märgatavalt. Rõõmu teeb võimalus näha osalejate imestust kuidas mõned võtted või oskused aitavad tõsta töö efektiivsust.

Kristjan Sakki koolitust on hinnatud väga kõrgelt ja osalejad on öelnud:

* Väga kasulik! Mulle tõesti väga meeldis see koolitus! Ainult kiidusõnad!

* Sain palju uusi nippe töö tõhusamaks ja kiiremaks muutmiseks. Koolitus toimus meeldivas tempos ning ei olnud hirmu, et ma millestki maha jään.

* Väga asjalik ja vajalik koolitus.

Mis raskused koolituste läbiviimisel ette tulevad? Kuidas neist üle saad?

Kõige raskem on siis, kui osalejad on passiivsed või ei julge küsida. Kui tuleb ette, et aru ei saa, siis on  koolitajal võimalik teise näitega aidata ja selgitada. Kõik inimesed on erinevad ja sama näide ei pruugi ju selgust tuua. Kui osaleja arutelusse ei sekku, siis on väga raske erinevaid näiteid tuua ja osaleja vajadustele vastavat Exceli võimalust selgitada.

Kuidas Sa ise oma oskusi täiendad?

Pidev õpe läbi praktika aitab oskusi täiendada minu arvates parimal viisil. Koolitustel on tavaliselt sadu küsimusi, millele tuleb lahendus leida ja see on kõige suurem motivaator end täiendada. Nii saadud teadmised on ka väga praktilise väärtusega. Exceli Help on ikka abiks olnud kui vaja lahendusi leida ja siis kombineerin ka pikaaegsest koolituskogemusest erinevaid funktsioone ja võimalusi.

Exceli kasutamise kohta hakati Eestis ühel hetkel kasutama väljendit „Excelit tegema“. Mis Sina sellest arvad? Kuidas selle valguses hindad Exceli kasutamise oskust võrreldes Exceli võimalustega?

Ei ole väga palju sellist väljendit siiski tähele pannud. Excel on väga professionaalne töövahend. Eelarveid peab ju tegema, tänapäeval ei tee neid keegi enam paberil või kaustikus. Selleks kasutatakse ikka tarkvara. Ja ka Excel sobib selleks väga hästi.

Järgmised juhtidele mõeldud Exceli meistriklassid toimuvad:

08. veebruar 2017- Baasoskused Excelist, mis lihtsustavad juhi igapäevatööd

Exceli meistriklass juhtidele 1. osa

Vaata lähemalt SIIT

10. märts 2017 - Koolitus Exceli edasijõudnud kasutajale

Exceli meistriklass juhtidele 2. osa

Vaata lähemalt SIIT

21. aprill 2017- Baasoskused Excelist, mis lihtsustavad juhi igapäevatööd

Exceli meistriklass juhtidele 1. osa

Vaata lähemalt SIIT

6. juuni 2017 - Koolitus Exceli edasijõudnud kasutajale

Exceli meistriklass juhtidele 2. osa

Vaata lähemalt SIIT

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755