Autor: ITuudised.ee • 7. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siseminister arutab USA tehnoloogiafirmadega koostööd äärmusluse tõkestamisel

Siseminister Andres Anvelt
Foto: Raul Mee
Siseminister Andres Anvelt sõidab 8. märtsil visiidile Ameerika Ühendriikidesse, et kohtuda Google, Facebooki ja Twitteri esindajatega. Kohtumise eesmärgiks on parandada koostööd interneti ja sotsiaalvõrgustike ettevõtetega äärmusluse vastases võitluses.

Ehkki Eestis on terrorismioht madal, puudutab Anvelti sõnul terrorism siiski kõiki meie inimesi. „Terrorismi alged, inimeste radikaliseerumine ja värbamine saab tihti alguse just küberruumis. Siin on koostöö nii era- kui ka kolmanda sektoriga möödapääsmatu ja ülioluline, sest just nende käes on võti terrorismi õhutamise takistamiseks,“ ütles Anvelt.

Visiit valmistab ette 2017. aasta detsembris toimuvat järjekorras kolmandat Euroopa Liidu internetifoorumit. Visiiti ja ettevalmistusi juhib Euroopa Komisjoni rände, siseküsimuste ja kodakondsuse volinik Dmitris Avramopoulos.

Foorumi eesmärgiks on vähendada terrorismiga seonduva sisu levikut ja kättesaadavust veebis ning toetada kodanikuühiskonda terrorismivastaste sõnumite edastamisel. Selleks kuulutas Euroopa Komisjon välja 10 miljoni euro suuruse kodanikuühiskonna toetusprogrammi.

Ühtlasi teatasid neli suuremat tehnoloogiafirmat eelmise aasta foorumil, et arendavad üheskoos räside andmebaasi (database of hashes), mille abil on võimalik ebasobivat sisu veebis tuvastada ja eemaldada. Toimuval visiidil vaadataksegi üle juba saavutatud tulemused ja arutatakse järgmiseid samme koostöö laiendamiseks.

Lisaks volinik Avramopoulosele ja minister Anveltile osalevad visiidil ka praeguse EL nõukogu eesistujariigi Malta siseminister Carmelo Abela ning EL terrorismivastase võitluse koordinaator Gilles de Kerchove.

Euroopa Liidu internetifoorum toimub kord aastas ja selle raames saavad ühe laua taga kokku suuremad (sh Facebook, Google, Twitter ja Microsoft) ja väiksemad teenusepakkujad, EL siseministrid, EL terrorismi vastase võitluse koordinaator, EL strateegilise kommunikatsiooni võrgustik (ESCN) ja radikaliseerumise vastase võitluse oivakeskus (RAN).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052