Autor: ITuudised.ee • 25. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

WillDigital paneb aluse digitaalse vara pärandamisele

Foto: Tartu Ülikooli Ideelabor
Mis saab meie digitaalsest varast pärast surma? Hiljuti Microsoft Imagine Cup regionaalses voorus Baltikumi esindanud Eesti idufirma WillDigital on loonud esimese privaatse ja turvalise testamendi loomise teenuse, mille eesmärgiks on tagada digitaalse vara turvaline haldamine ning sellega vastavalt kliendi soovile toimetamine peale tema surma.

Kuna üha suurem osa meie varast on digitaalsel kujul, muutub üha olulisemaks küsimus, mis saab sellest pärast meie surma või näiteks liikumisvõimetuse korral. „Lisaks isiklikele failidele, fotodele ja dokumendidele jäävad meist alles kontod erinevates keskkondades nagu sotsiaalvõrgustikud, pilveteenused ja e-mail, samuti digitaalsed maksevahendid nagu PayPal, bitcoin ja WeChat Wallet,“ selgitab WillDigitali eestvedaja Denis Kovalenko.

Hetkel vara surmajärgseks käitluseks head lahendust ei ole: juriidilises mõttes on tegemist veel täiesti lahendamata probleemiga, millega erinevate riikide seadusandlus alles hakkab tegelema.

WillDigital on esimene privaatne ja turvaline teenus, kus klient saab määrata eestkostja ja koostada digitaalse testamendi. „Meie eesmärk on tagada kliendi digitaalse vara turvaline haldamine ning sellega vastavalt kliendi soovile toimetamine peale tema surma – näiteks kontode kustutamine või ligipääsu tekitamine pärandi saajale“, selgitab Kovalenko. Kogu protsess on täielikult krüpteeritud, mis välistab igasuguse kolmandate osapoolte ligipääsu.

Kaleidoskoobi üks žüriiliikmetest, nii Euroopas kui USA-s tippjuristina tegutsenud Yrjö Ojasaar kinnitab, et kuna digitaalse vara väärtus ja olulisus meie elus kasvab pidevalt, muutub üha teravamaks küsimus, mis sellega pärast surma või näiteks invaliidsuse korral edasi saab. „Platform, mis selgelt ja turvaliselt lahkunu soovide täideviimise tagab, saab tulevikus iga nii advokaadi kui ka indiividi jaoks oluline tööriist olema,“ kinnitab Ojasaar WillDigitali vajalikkust.

Tartu Ülikooli Arvutiteaduse instituudi magistrantide meeskond WillDigital sai hoo sisse jaanuaris Garage48, TÜ Arvutieteaduste instituudi ja TÜ Ideelabori koostöös sündinud häkatonil Student Startup Camp Tartu. Seejärel läbis meeskond TÜ Ideelabori STARTER eelinkubatsiooniprogrammi, võitis Lõuna-Eesti suurima noorte ettevõtluskonkursi Kaleidoskoop ning esindas Baltikumi Kiievis toimunud Microsoft Imagine Cup võistlusel. Hetkel tegeleb idufirma USA turu kaardistamisega ning kontaktide sõlmimisega, et teenus järgmisena seal käivitada.

STARTER programmi toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755