Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 3. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europol tabas küberpetturite võrgustiku

Foto: Pixabay
Kolm päeva kestnud operatsiooni käigus arreteeriti Poolas üheksa inimest, kelle seas olid kriminaalse võrgustiku juhid, samuti otsiti läbi 25 maja, teatas Europol

Kurjategijad reklaamisid internetis autosid ning ehitus- ja põllumasinaid, mida nad kunagi asjast huvitatud ostjaile kohale ei toimetanud, kuigi olid saanud masinate eest ettemaksu.

Reklaamid ilmusid internetis mitmel kauplemisplatvormil, mis müüvad sõidukeid ja masinaid Euroopa Liidu liikmesriikides. Kriminaalne võrgustik tegutses alates 2015. aasta jaanuarist kuni arreteerimisteni. Pättide ohvriks langes ligikaudu 1000 inimest, kes kaotasid kokku vähemalt 2,4 miljonit eurot. 

Pettuse varjamiseks ostis jõuk kokku hea mainega väikeettevõtteid. Veebireklaamid viitasid seejärel nende usaldusväärsete ettevõtete tegevusele. Ohvritelt saadud raha pesti rahamuulade võrgustike kaudu ja võeti välja sularahaautomaatidest Poolas, Horvaatias ja Tšehhis. 

Poola politseid konfiskeeris viimase reidi käigus kümneid esemeid, nende seas pangakaarte, autosid, sülearvuteid ja mobiiltelefone. Konfiskeeriti ka varasid 350 000 euro väärtuses. Uurimine kestab ja tulevikus on oodata veel arreteerimisi.

Osa kuritegeliku grupi liikmetest oli seotud ka teist sorti organiseeritud kuritegevusega nagu alkoholi ja tubakaga salakaubitsemine. 

Operatsiooni korraldamiseks kohtusid Europoli peakorteris tänavu aprillis Poola, Horvaatia, Rootsi, Saksamaa ja Rumeenia esindajad, kes vahetasid oma luureandmeid. Poola ja Horvaatia uurijad ning Europoli ametnikud leppisid kokku, et jätkavad võrgustiku tegevuse jälgimist.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755