Autor: ITuudised.ee • 14. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TURVAOHT: Google kustutas 500 nuhkvara-äppi

Foto: pixabay.com
Google eemaldas oma Play rakenduste poest enam kui 500 levinud äppi, mida kahtlustatakse telefonides nuhkvara levitamises. Apple ja Google puhastavad pidevalt oma rakenduste poodi, aga vigu lipsab sisse, selgitas Tele2 tootedirektori Katrin Aron.

Küberjulgeolekufirma Lookout analüüsi kohaselt kasutasid häkkerid ära populaarses tarkvaraarenduskomplektis esinenud viga.

Aroni sõnul olid eemaldatud äppide seas mobiilimängud, raadiod, ilma-, hariduse-, tervise- ja videorakendused. „Kahtlastes rakendustes, nagu Lucky Cash ja Selfie City kasutati tarkvara, mis võimaldas inimeste isiklikke andmeid varjatult alla laadida ja äppide arendajad ise polnud turvaprobleemidest teadlikud,“ ütles Aron.

Teine levinud ohukoht Aroni sõnul on võltsäpid, mis toimivad sarnaselt libaveebilehtedega, mille puhul teevad petturid mõnele tuntud kaubamärgile sarnase kujundusega lehe. „Apple ja Google puhastavad pidevalt oma rakenduste poodi, aga vigu lipsab sisse. Libaäpi otsa sattudes võib ilma jääda makstud kaubast, nakatuda pahavaraga või hakata saama soovimatuid reklaame,“ lisas Aron.

Kuidas vältida libaäppide allalaadimist?

Loe enne äpi allalaadimist arvustusi. Õigel äpil on tõenäoliselt palju positiivseid hinnanguid, mida libaäpil pole.Vaata, kes on äpi autor. Libaäppidel on tihtipeale originaaliga sarnase kirjapildiga, kuid mitte päris korrektse nimega autor.Vaata, millal äpp üles pandi. Libaäpi avaldamiskuupäev on tõenäoliselt üpris värske.Kirjavead äpi kirjelduses peaksid igaühe ettevaatlikuks tegema.Loe hoolikalt, milliseid volitusi äpp sinult salvestades küsib. See ei paljasta otseselt libaäppi, aga kas näiteks elementaarsel taskulambi-rakendusel on ikka vaja saada ligipääsu sinu asukohale ja Facebooki kontaktidele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052