Autor: ITuudised.ee • 9. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Garage48 ja SEB häkaton otsib revolutsiooni digitaalses andmevahetuses

Foto: Pixabay
SEB ja Garage48 koostöös korraldatav Avatud Panganduse häkaton toob kokku fintech-ettevõtteid ja entusiaste nii Eestist kui Lätist. Kolmpäevase programmeerimismaratoni eesmärgiks on katsetada järgmise põlvkonna finantsteenuseid.

Häkatonile on registreerunud mitmed tehnoloogiaettevõtted, kes pakuvad juba toimivat teenust ning SEB Balti divisjoni digitaalse strateegia juhi Ragnar Toomla sõnul saab SEB neil aidata oma teenust skaleerida pakkudes seeläbi tulevikus lisandväärtust ka SEB klientidele.

„Kuigi arvame, et Eesti ühiskond on digitaalselt väga kõrgelt arenenud, siis see on peamiselt tingitud avaliku sektori teenuste kättesaadavusest. Kui vaatame ettevõtete digitaliseeritust, siis seal oleme DESI (digitaalmajanduse ja -ühiskonna indeksi) järgi 20 kohal 28 Euroopa riigi seas ning eriti nukker on pilt ettevõtete digitaalses infovahetuses, kus oleme 23 kohal Bulgaaria ja Rumeenia vahel,“ sõnas Toomla lisades, et on veel vaja kõvasti vaeva näha, et tellimused, arved, maksed ja tehingute info liiguks süsteemide vahel automaatselt ja viivitusteta.

Toomla sõnul ongi häkatoni eesmärgiks luua uudset sünergiat n-ö traditsioonilise panganduse ning uute tegijate vahel, et koostöös innovaatilised lahendused oma klientidele kiiremini kättesaadavaks teha.

Näiteks finantsjuhtimistarkvara arendav BudgetMatador soovib häkatoni käigus välja arendada integratsiooni oma platvormi ja SEB vahel nii, et BudgetMatadori kasutajatel oleks võimalik reaalajas jälgida arvete maksmist või tulude laekumist. „Pankade rakendusliideste avanemine võimaldab BudgetMatadoril kasvatada kasutajamugavust, sest nii saaks ettevõtted jälgida ja juhtida oma rahavoogusid ühest kohast,“ ütles BudgetMatadori kaasasutaja Jaan Urb.

Open Banking Häkatonil osaleb ka Eesti juurtega rakenduspõhist makselahendust pakkuv Paytailor, mis võimaldab mobiilse rahakotiga tasuda erinevates müügikohtades, e-poodides ja iseteeninduspunktides. „Koostöös SEB-ga soovime hackatonil välja arendada uue otsemakselahenduse, mis lihtsustaks tuhandete mobiilse rahakotiga maksjate elu. Sisuliselt tähendab see seda, et klient lisab Paytailori mobiilses rahakotis üheks maksemeetodiks oma pangakonto, mida ta saaks edaspidi kasutada vajamata füüsilist pangakaarti,“ ütles Paytailori kaasasutaja Mariliis Mia Topp.

Veel liitub häkatoniga Eestist pärit Investly, mida hinnatakse UK-s üheks parimaks avatud panganduse tehnoloogiat rakendavaks ettevõtteks. „Oleme UK-s üks esimesi ettevõtteid, kes said ligipääsu avatud panganduse API-le ning see on meil võimaldanud teha koostööd juhtivate rahvusvaheliste pangandusgruppidega,“ sõnas Investly tegevjuht Siim Maivel, kelle sõnul on tulevikus põhifookus klientidele parema kontrolli võimaldamises rahaasjade üle.

Erakordselt suure huvi tõttu tekkis vajadus luua häkatonil kaks paralleelset programmi – üks meeskondadele ja ideedele, mis tekivad kohapeal ning eraldi programm meeskondadele juba olemasoleva tootega ettevõtetest. „Traditsioonilised häkatoni moodustunud meeskonnad vajavad eraldi mentorlust, et nad saaksid selle 48 tunni jooksul arendada oma ideedest võimalikud tooted, kuid juba toimiva tootega meeskonnad saavad selle nädalavahetuse jooksul oma tooteid katsetada koostöös SEB-ga,“ selgitas Toomla häkatoni ülesehitust.

SEB Open Banking Häkaton toimub koostöös Garage48 meeskonnaga ning leiab aset SEB Innovatsioonikeskuses 16-18 veebruaril. Häkatonile saab registreerida 13-nda veebruarini.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052