Autor: ITuudised.ee • 9. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötaja üleostmine - konkurentsikeeld ja ärisaladus töösuhtes

Advokaadibüroo TRINITI vandeadvokaat Anna Liiv
Nõudlus väga heade spetsialistide järele ületab arvestataval määral pakkumust, mis toob kaasa töötaja üleostmise vajaduse. Töötaja soovimatus liikuda võib vähemalt osaliselt olla tingitud tema olemasolevas töökohas sõlmitud töölepingu konkurentsikeelu ja ärisaladuse sätetest, kirjutab Advokaadibüroo TRINITI vandeadvokaat Anna Liiv.

Õigusteadmised IT-juhile 20. aprillil 2018

Tutvu programmiga ja registreeru SIIN.

Kuigi uuel üleostval tööandjal ei ole ühest küljest juriidiliselt mistahes puutumust töötaja sõlmitud töölepingusse ja sellest tulenevatesse sanktsioonidesse, võib töötaja abistamine endise tööandjaga tõusetuvate erimeelsuste lahendamisel olla see viimane argument, tänu millele väga vajalik töötaja langetab otsuse üle tulla.

Seega tasub töötaja üleostmise protsessis alati töötajalt küsida, kas tal on konkurentsikeelu ja ärisaladuse kokkulepe sõlmitud ning kas see hõlmab ka töölepingu lõppemisele järgnevat perioodi.

Seadus sätestab ranged tingimused, millistele peab pärast töölepingu lõppemist kehtiv konkurentsikeelu kokkulepe vastama, muuhulgas peab see näiteks olema kirjalik, selle ajaline periood on piiratud jne. Ärisaladuse hoidmise kokkuleppele esitatud nõudmised on palju leebemad ning seega saladuse hoidmise kohustus kehtib pärast töölepingu lõppemist igal juhul, küll piiratud mahus. Seega tasuks koos üleostetava töötajaga vaadata, ehk kokkulepe ei vasta seaduse nõuetele ja ei kehti. Kuid kui tingimused on täidetud, siis alustades uues kohas töötaja rikub oma konkurentsikeelu kokkulepet ja sellega kaasnevad töötajale rahalised sanktsioonid, kuid tööle asumist konkurentsikeelu kokkulepe tegelikult ei välista ega takista.

Seda, millised rahalised sanktsioonid töötajale konkurentsikeelu kokkuleppe rikkumisest tulenevad ning kas ja kuidas uus tööandja saab töötajat abistada, käsitleme põhjalikult 20. aprillil toimuval koolitusel „Õigusteadmised IT-juhile“. Samad teadmised on olulised ka endisele tööandjale, kelle töötaja on üle ostetud, sest peegelpildis räägime koolitusel sellest, millised on sellise tööandja õigused (ja ka kohustused, et neid õigusi edukalt maksma panna), kelle endine töötaja konkurentsikeelu kokkulepet rikub. 

20. aprilli on võimalik osaleda Triniti advokaatide poolt läbiviidaval koolitusel „Õigusteadmised IT-juhile“, kus saab ülevaate 4 olulisemast õigusküsimusest IT-juhi töös. Tutvu programmiga ja registreeru SIIN.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755