Autor: ITuudised.ee • 14. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnopol kutsub idufirmasid rahvusvahelisele konkursile

Teaduspark Tehnopol kutsub Eesti idufirmasid 19. aprillini registreeruma rahvusvahelisele konkursile PowerUp!, mille esimesel korral võitis Eesti firma.

Neljandat korda toimuvale Kesk- ja Ida-Euroopa suurimale rohetehnoloogia idufirmade konkursile on oodatud kõik ideed, mis aitavad kaasa säästva energia sektori arengule ja sudu vähendamisele. Samuti on kandideerima oodatud ka mobiilsuse, nutika linna ja küberturvalisusega seotud ideed.

Korraldaja EIT InnoEnergy on tõstnud peaauhinna mulluselt 20 000 eurolt 30 000 eurole. Lisaks on rahalised auhinnad ka teisele ja kolmandale kohale – vastavalt 10 000 ja 5000 eurot. Kõige põnevamate projektide autorid kutsutakse EIT InnoEnergy Highway kiirendisse, mis pakub kuni 150 000eurost finantseeringut.

EIT InnoEnergy Kesk-Euroopa tegevjuht Jakub Miler selgitas, et konkursil osalemine annab võimaluse kasutada ära EIT InnoEnergy oskusteavet. „Me mitte ainult ei finantseeri, vaid pakume firmadele ka tuge nende projektide turule toomisel. Ulatame abikäe meeskonna arendamisel, koolitamisel ja juhtimisel, lihtsustame kokkulepete sõlmimist finantsasutustega ning riskikapitaliettevõtetega. Tehes tihedat koostööd teadusasutuste ja ülikoolidega,“ kinnitas ta.

Maikuus osalevad ideede esitajad oma riigi võistlustel, mille võitjad kutsutakse finaali, mis toimub 19. juunil Prahas. Konkursil osalemiseks on vajalikud toote prototüüp ja meeskond.

Tehnopol Startup Inkubaatori projektijuhi ja võistluse Eesti eestvedaja Heleri Holmi sõnul on PowerUp! konkurssi korraldatud 2015. aastast ning seni on see meie idufirmadele olnud väga edukas.„Kohe esimestel aastatel tõid Eesti ettevõtted Kesk- ja Ida-Euroopa finaalist koju esikohad ning ühe kolmanda koha. Esiletõstmine nii kõrgetasemelisel rahvusvahelisel konkursil näitab, et Eesti säästva energia valdkonna idufirmad on maailmas konkurentsivõimelised ning tulevikku vaatavad,“ kinnitas ta.Eestlaste esimene edulugu PowerUp!il kuulub noorte inseneride Nikon Vidjajevi ja Jan Terentjevi idufirmale Lainergy, mis tõi 2015. aastal saja osaleja seast koju võitja tiitli ning 10 000eurose auhinnaraha. Lainergy võiduidee kätkes laineenergiast elektrit tootvat mobiilset ja hõljuvat elektrijaama.Nikon Vidjajevi sõnul andis konkursil osalemine tõuke ja ressursi projektiga edasi minna. Keerulise ja suuri investeeringuid nõudva idee arendusetapp on olnud pikk ja põhjalik, tänaseks on jõutud tehnoloogiliste testimisteni. Võib öelda, et niipea, kui me leiame vajalikud lisafinantseeringud, on kõik eeldused tootmisega alustamiseks olemas, kinnitas Vidjajev.Lainergy teeb koostööd Euroopa ülikoolidega ning innovatiivse elektrijaama arenduse kõrvalt toimetatakse ka muude projektide juures. Mullu autasustati ettevõtet Maailma Energeetikanõukogu 2500eurose stipendiumiga.Tehnopol arendab Eesti rohetehnoloogia valdkonda alates aastast 2010 koostöös teadus- ja tööstuspargiga Pakri. InnoEnergy loodi 2010. aastal ja seda toetab Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755