Autor: ITuudised.ee • 15. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti alustab naabritega koostööd tehisintellekti osas

Urve Palo allkirjastamisel.
Foto: MKM
Põhjala ja Baltimaade digiministrid allkirjastasid Stockholmis deklaratsiooni, et teha koostööd tehisintellekti alal. Eestis on juba alanud tehisintellekti rakendusviiside ja ohtude analüüs.

Kohtumisel Eestit esindanud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Urve Palo sõnul on eesmärk ühendada jõud uute tehnoloogiate kasutuselevõtuks valmistumisel. „Tehisintellekt kui autonoomselt toimiv infosüsteem võib endaga kaasa tuua täiesti uusi võimalusi nii valitsuste kui ühiskonna jaoks tervikuna,“ kinnitas ta.

„Tehisintellekti abil on võimalik muuta näiteks riiklikud e-teenused inimeste jaoks veel mugavamaks ning kahtlemata on meie ees avanemas avaram mänguruum tööstuslike tootmisprotsesside efektiivistamiseks,“ lisas minister Palo.

Kuna Eesti on juba algust teinud tehisintellekti ohtude ja rakendusvõimaluste analüüsiga, andis Palo ülevaate valitsuse plaanidest n-ö kratiseaduse ekspertrühma loomisel. „Pakkusime välja ka kohtumisel osalenud riikide vahelisi koostöökohti. Näiteks võiksime teiste riikidega ühiselt luua tehisintellekti rakenduste testkeskkondi, ühendades selleks andmeid ja kogemusi,“ ütles Palo.

Stockholmis toimunud kohtumisel vaadati üle ka digiministrite eelmisel aastal allkirjastatud deklaratsiooni Digital North järel käivitatud projektide tulemused ning kavandati uusi samme. „Põhjala ja Baltimaade koostöö digivaldkonnas on muutunud viimase aasta jooksul järjest tihedamaks. Suur panus sellesse on ka Digital North algatusel, mida tänuväärselt juhib Põhjamaade Ministrite Nõukogu,“ sõnas Urve Palo.

Algatuse raames on Eesti vedada piiriüleste e-teenuste ja andmevahetuse valdkonnad. „Oleme juba arendamas piiriülest andmevahetust Eesti ja Soome avaliku sektori asutuste vahel. Esimeste seas soovime panna üle lahe liikuma kahe riigi rahvastikuregistrite, aga ka äriregistrite andmed. Samasugust lahendust saaksime laiendada kogu Põhjala ja Balti regioonile,“ selgitas Palo.

Digital North deklaratsiooni allkirjastasid kümme Põhjala ministrit mullu aprillis Oslos. Algatuse eesmärk on arendada ühtset digitaalturgu, mis võimaldaks andmetel vabalt liikuda, majanduse digipööret ja e-teenuste toimimist üle Euroopa Liidu liikmesriikide piiride.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755