Autor: ITuudised.ee • 30. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurfirmad näevad ühe peamise ohuna küberkuritegevust

Suurfirmad peavad üheks peamiseks ohuks küberkuritegevust.
Foto: Pixabay
Suurettevõtete üheks peamiseks väljakutseks järgmistel aastatel on küberkuritegevus, näitab värske KPMG üleilmne uuring Global CEO Outlook.

"Küberturvalisusest on saamas prioriteet ning 59% küsitletud tippjuhtidest pidas end isiklikult vastutavaks klientide andmete turvalisuse tagamisel," sõnas KPMG Baltimaade nõustamisteenuste juht Hanno Lindpere.

"Suurettevõtete hinnangul ei ole küberrünnaku ohvriks langemine enam küsimus "kas", vaid "millal" ning peamiseks ongi võimalike kahjude minimaliseerimine ning andmete ja süsteemide kindlustamine," lisas ta.

Kuigi vaid pool (51%) küsitletuist ütlesid, et on küberohtude eest piisavalt kaitstud, näitas uuring ühtlasi, et võimalikud küberohud ei pärsi ettevõtteid digitaliseerumast ning 71% tippjuhtidest soovib ise algatada ja juhtida digitaaltransformatsiooni oma organisatsioonis.

Lindpere sõnul on oluline ära märkida, et erinevalt üldlevinud arvamusest nagu ohustaks tehisintellekt töökohtade arvu, kinnitavad 62% tippjuhtidest, et tehisintellekt loob enam töökohtasid kui kaotab.

"Küll aga peavad ettevõtted tehnoloogia arengu tingimustes olema märksa paindlikumad nii oma ärimudelites, aga ka näiteks tööandjatena. Just paindlikkus ja kohanemisvõime saavad ettevõtetele otsustavaks – kui oled liiga aeglane, siis ootab sind pankrot," ütles Lindpere.

Sama uuringu järgi on teised eesootavad suuremad väljakutsed konfliktsed rahvusvahelised suhted ja geopoliitilised pinged ning kohanemine noorema generatsiooni tööjõu ootustega.

"Ettevõtte tegevuste ja laienemisplaanide juures tuleb silmas pidada pidevalt tekkivaid ja arenevaid rahvusvahelisi pingeid. See kehtib nii globaalselt, aga kindlasti mängib eriti olulist rolli ka meie regioonis," ütles Lindpere. Tema sõnul puudutavad igasugused kaubandussõjad, tariifid ja sanktsioonid globaliseerunud majanduses kõiki selles osalejaid.

Majandusväljavaadete osas on rahvusvaheliste ettevõtete tippjuhid häälestatud pigem optimistlikult ning umbes pooled tippjuhtidest ennustavad järgnevaks kolmeks aastaks mõõdukat kasvu.

Üllatusena on majandusarengu väljavaade võrdluses eelmise aastaga isegi positiivsem. "Kuna Eesti majandus sõltub suuresti Põhjamaadest, siis tasub ära märkida, et Põhjamaade tippjuhtide usk oma riikide majandusse on globaalsest keskmisest madalam, kuid seevastu usk globaalse majanduse perspektiivi oluliselt optimistlikum," ütles Lindpere.

Veel näitab uuring, et Põhjamaade ettevõtted on keskmisest enesekriitilisemad, samas koostööaltid. "Põhjamaade suuremad ettevõtted on mõistnud, et tehnoloogia kiire arengu juures ei suuda üks ettevõte hallata kõiki ärilisi aspekte, mistõttu on strateegilisest koostööst kolmandate osapooltega saanud populaarseim kasvustrateegia," selgitas Lindpere.

Seepärast tasub tema sõnul ka Eesti ettevõtetel mõelda võimalikele strateegilistele partnerlussuhetele nii riigisiseselt, aga ka Põhjamaade ettevõtetega. "Just nii on võimalik tagada kasv ja konkurentsivõime," ütles Lindpere.

Järgmise kolme aasta peamiste arenevate eksporditurgudena näevad Põhjamaade tippjuhid eelkõige Lõuna-Ameerikat ja Aafrikat, alles seejärel Ida-Euroopat, Aasiat ja Lähis-Ida.

KPMG globaalne uuring viidi läbi jaanuarist veebruarini ning selles kaasati 1300 tippjuhti 11-lt olulisemalt turult ning 11st võtmesektorist. Küsitluses ei osalenud alla 500 miljoni dollarilise aastakasumiga ettevõtted, sealjuures kolmandiku vastanud ettevõtetest aastane kasum ületas kümme miljardit.

KPMG on üleilmne auditi-, maksu-, õigus- ja ärinõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtjate võrgustik, liikmesfirmadega 154 riigis, kus töötab kokku üle 197 000 inimese. Eestis tegutseb KPMG 1992. aastast, siinses ettevõttes töötab üle saja audiitori ja nõustaja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755