Autor: ITuudised.ee • 1. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Santa Lucia plaanib kasutada Dateli varajase hoiatuse süsteemi

Teisiäeval, 29. mail Tallinnas toimunud kohtumisel leppisid Kariibi mere saareriigi Santa Lucia peaminister Allen Michael Chastanet ja Dateli juhatuse esimees Urmas Kõlli kokku, et juba suvel hakkab saareriik kasutama Dateli uudset sateliidiandmetel tuginevat varajase eelhoiatuse süsteemi Sille. “Koostöö eesmärgiks on kasutada Dateli uut e-teenust Sille selleks, et avastada saare pinnase nihkumist, tuvastada võimalikult vara erinevate merekaitserajatiste liikumist ning planeerida parimal moel uue infrastruktuuri rajamist. Konkreetse lepinguni loodame jõuda lähiajal” võttis Urmas Kõlli kohtumise sisu lühidalt kokku.

Dateli uudne e-teenus Sille võimaldab kliendi jaoks lihtsal moel infrastruktuuride vajumise või tõusmise jälgimist kõikjal maailmas.

Euroopa Liidu satelliitide Sentinel andmetel baseeruv varajase hoiatuse süsteem suudab tuvastada suurte infrastruktuuride - nt sillad, torujuhtmed, sadama- ja kaevandusalad, suurhooned - nihkumise või vajumise kuni 1 mm täpsusega. Nii aitab uudne teenus ennetada infrastruktuuride lagunemisest tulenevaid õnnetusi ning suurendab seeläbi ühiskonna turvalisust.

Kõlli sõnul teeb Sille suure infrastruktuuri tehnilise seisukorra pideva jälgimise võimalikuks ning majanduslikult mõistlikuks ka keskmise suurusega ettevõtetele ja organisatsioonidele. “Senini oli selline oluline teenus maailmas kättesaadav ainult globaalsetele infrastruktuuriettevõtetele ja riigikaitse ning julgeolekuga seotud asutustele. Meie uus e-teenus Sille võimaldab ka kordades väiksematel ettevõtetel ja organisatsioonidel mugavalt oma varal silma peal hoida.

Koostöö alustamine Santa Luciaga näitab, et uus teenus on taskukohane ka erinevatele väikematele riikidele oma ühiskonna turvalisuse suurendamiseks,” selgitas Kõlli.

Uue e-teenuse üks tugevustest on see, et teenust saavad kliendid sisuliselt koheselt kasutama hakata. Infosüsteemide ühendumise, andmete haldamise ja muid sarnaste e-teenuste puhul ressursimahukaid tegevusi Sille kasutuselevõtuks teha vaja ei ole. Maa kaugseire satelliidi Sentinel 1 abil suudab Sille jälgida suuri infrastruktuure kõikjal meie planeedil. Datelil on sõlmitud arenduskoostöö leping Euroopa Kosmoseagentuuriga ning ka Sille valmimisele on see koostöö palju kaasa aidanud. Dateli uut teenust Sille kasutab juba USA Marylandi osariik, samuti erinevad Eesti ettevõtted ja organisatsioonid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052