Autor: ITuudised.ee • 5. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELi ministrid arutasid e-tõendite reegleid

Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Foto: Andras Kralla
Euroopa Liidu justiits- ja siseministrid arutasid elektroonsete tõendite – näiteks internetti üles laetud videod või pildid – kättesaadavuse parandamist kriminaalmenetluses.

Tänapäeval kasutavad kurjategijad ulatuslikult moodsaid tehnoloogiaid, mistõttu peab õiguskaitseasutustel olema võimalus saada e-tõendid kätte sõltumata nende asukohast.

"E-tõendite reeglistiku puhul on väga oluline koostöö meie partneritega väljaspool Euroopa Liitu. Internet on ülemaailmne ning selge on see, et meil ei ole võimalik siin ilma koostööta hakkama saada, sest sageli asuvad e-tõendid maailma erinevates nurkades," ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

"USA võttis hiljuti vastu oma õiguskaitseasutuste võimaluste parandamiseks e-tõendite kättesaamisel uue õigusakti, nn Cloud Acti. Ma loodan, et Euroopa Komisjonil õnnestub lähiajal alustada läbirääkimisi USAga, et parandada senist atlandiülest koostööd elektroonsete tõendite kättesaamisel," lisas ta.

Luksemburgis kogunenud justiits- ja siseministrid arutasid lisaks ka sotsiaalvõrgustike poolt andmete massilise kogumisega seonduvaid probleeme. Ajendiks said hiljutised paljastused seoses Facebooki kasutajate andmete väärkasutamisega ettevõtte Cambridge Analytica poolt.

Justiitsministrite hinnangul peab olema selgus andmelekke ulatuse ning selle laiemate mõjude kohta. Urmas Reinsalu rõhutas, et lisaks isikuandmete võimalikule ebaseaduslikule töötlemisele on olemas tõendid Facebooki abil Venemaa-poolse süstemaatilise sekkumise kohta teiste riikide demokraatlikku süsteemi.

"Ühelt poolt on tegemist andmekaitse probleemiga ja teisalt reaalse ohuga meie põhiseaduslikule korrale," ütles Reinsalu.

Kohtumise näol oli tegu Bulgaaria kui Euroopa Liidu eesistujariigi viimase justiits- ja siseasjade nõukoguga enne teatepulga andmist Austriale.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755