Autor: Indrek Kald • 19. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ITK ja TTÜ sõlmisid koostööleppe

TTÜ rektor Jaak Aaviksoo ja ITK juht Ralf Allikvee lepingu allakirjutamisel.
Foto: ITK
Ida-Tallinna Keskhaigla ja tehnikaülikool sõlmisid koostööleppe, mis hõlmab ühistööd teadus-, arendus- ja loometegevuse ning õppetöö alal. Koostöö algab taastusravi valdkonnas.

ITK juhatuse esimehe Ralf Allikvee ja TTÜ rektori Jaak Aaviksoo allakirjutatud lepingu eesmärgiks on luua alus rakendusuuringute, tehnoloogiasiirde, teadus-, arendus- ja loometegevuse ning õppetöö valdkondades ühiste huvide kindlaksmääramisel ja tegevuste kavandamisel.

Haiglajuht Ralf Allikvee ütles, et koostöö ülikooliga annab neile lisavõimalusi. "Oleme alati toetanud teaduspõhisust ja tehnilised lahendused on ka täna meditsiinis igapäevased," ütles dr Allikvee.

"Tänapäeva haigla saab olla kaasaegne haigla ainult siis, kui seal tegeldakse arenduse ja teadusega; kui on inimesed, kes seal tahavad töötada ja kui on partnerid, kellega koostööd teha," lisas ta.

TTÜ rektor, akadeemik Jaak Aaviksoo märkis, et taastusravist on abi saanud paljud, mitte ainult kaitseväelased. "Tänases maailmas, kus arstiabi muutub aina tehnoloogilisemaks, on üha enam vaja lisaks arstide kõrgele kompetentsile ka tehnoloogilisi võimalusi nende ideede realiseerimiseks. Olen kindel, et üsna pea on põhjust, mille üle koos Ida-Tallinna Keskhaiglaga rõõmustada," sõnas ta.

Ida-Tallinna Keskhaigla taastusravikliiniku juhataja Heidi Alasepp tõdes, et tehnika ja meditsiin käivad juba praegu käsikäes. "Kogu tehnoloogiline abi aitab inimese peale ägedaid haigestumisi või peale operatsioone kiiremini tavaellu tagasi ja annab veelgi parema elukvaliteedi," rääkis ta.

TTÜ mehaanikateaduskonna professor Tauno Otto lisas, et koostöös Ida-Tallinna Keskhaigla ja ülikooli partneritega Itaalias ningInglismaal on plaanis luua ühislabor, kus on ühendatud virtuaalreaalsus ja pärismaailm, mis aitab taastusravis paremini hakkama saada.

"Just taastusravis on oluline, et koormust saaksid vaid vajalikud lihasgrupid ja siin tulevad appi robotid," tõdes Otto.

"Tuleviku taastusravis on tähtis komponent virtuaalreaalsus ja meil Tallinna Tehnikaülikoolis on vastavad uued laborid olemas. Itaalia kogemus näitab, et virtuaalreaalsus annab head efekti taastusravis: saame kasutada nutikaid seadmeid, näiteks kindaid ja prille, mis muudavad patsiendile taastusravi lõbusamaks, samas saab raviarst täpsemat informatsiooni," selgitas ta.

Koostöölepe võimaldab paremini kasutada TTÜ infrastruktuuri ja teaduspotentsiaali patsientide ravis, sh taastusravis.

Uued TTÜs arendatavad tehnoloogiad nagu metalli 3D-printimine, antibakteriaalsed pinnakatted ja 3D-prinditavad materjalid, virtuaal-ja liitreaalsuse rakendused, taastusraviks sobivad robotid, proteesid ja eksoskeletonid võimaldavad oluliselt kiirendada töö- , spordi- või militaarvigastustest põhjustatud elukvaliteedi langusest taastumist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755