Autor: Indrek Kald • 26. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti äriideid oodatakse konkursile

Euroopa satelliitnavigatsioonisüsteemi rakenduste ideekonkurss
Foto: ESNC
Euroopa satelliitnavigatsioonisüsteemi rakenduste ideekonkurss auhinnafondiga üle miljoni euro ootab taas eestlaste lennukaid äriideid.

Ideekonkursi siinseiks eestvedajaiks on Tartu Teaduspark ja Tallinna Teaduspark Tehnopol, kes juba kolmandat korda panevad Eesti võitjale välja rahalise auhinna 5000 eurot oma toote või teenuse arendamiseks ja turu testimiseks.

Konkursi Eesti regiooni eestvedaja Andrus Kurvits Tartu Teaduspargist ütles, et satelliitnavigatsioonisüsteem on hädavajalik täpse ja usaldusväärse positsioneerimise jaoks, sh teenuse kvaliteedi tagamiseks ettevõtetel nagu Taxify, Waze, Milrem Robotics, Google Maps jne. "Positsioneerimisteenust kasutavad veel rakendused nagu asjade internet ja seadmetevaheline side, mehitamata (õhu)sõidukid, nutilinnad jms," kommenteeris ta.

"Enamus igapäevaseid väljakutseid on lahendatavad satelliitide poolt kogutavate andmete rakendamisel – täpsus, tööjõukulude vähendamine on vaid mõned eelised," lisas Kurvits.

Taxify arendusmeeskonna juhi Rain Johansoni sõnul on nende jaoks navigatsioon võtmetähtsusega nii mobiiliäpis, kus kaart on visuaalselt kõige silmatorkavam osa, kui ka inimestele nähtamatus osas tarkvarast, kus toimub suurem osa tööst koordinaatidega. "Optimaalseima teekonna valik võimaldab meil pakkuda paremat, kiiremat ja ka odavamat teenust," ütles ta. 

Euroopa satelliitnavigatsioonisüsteemi rakenduste ideekonkurss (ESNC) on igal aastal olnud võimaluseks enam kui 400 äriideele. Aastate jooksul on auhinna saanud üle 307 võitja, mis on ainult väike osa 11 500 osaleja esitatud üle 4000 uuenduslikust ideest, kes on osanud satelliitnavigatsiooni võimalused oma äri kasuks tööle panna.

Mullu sügisel avatud Euroopa Kosmoseagentuuri äriinkubatsioonikeskused Tallinnas ja Tartus avavad Eesti ideekonkursi võitjaile võimaluse jätkata oma äriidee arendamist selleks spetsiaalselt mõeldud kiirendiprogrammis, millega kaasneb 50 000eurone arendustoetus.

Veel avaneb kolmel ettevõtetel võimalus pääseda ESNC poolt käivitatud kiirendiprogrammi E-GNSS Accelerator, mis on ettevõtjatele ja idufirmadele ainulaadne võimalus arendada oma äriidee väga suureks. Kokku on võistluse auhinnafond üle miljoni euro.

Euroopa suurimate kosmoseandmete kommertskasutuse innovatsioonikonkursside ESNC ja Copernicus Masters pidulik auhinnatseremoonia "Space Oscars" toimub 4. detsembril Prantsusmaal Marseille´is.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755