Autor: ITuudised.ee • 7. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cybernetica asub uurima krüptomajandust

Cybernetica projektijuht Mari Seeba
Foto: Jake Farra
Cybernetica võitis Kaitseministeeriumi hanke, mille raames valmib uuring „Krüptograafia majandusharu arenguvõimalused Eestis“.

Uuringu eesmärk on tuvastada krüptograafia valdkonnaga seotud võimalused Eesti majanduses ning välja töötada konkreetsed ettepanekud valdkonna arengu võimaldamiseks riiklikul tasemel.

Mari Seeba esineb 26.09, toimuval üritusel Infoturbe konvererents 2018 "Maksa raha!" ettekandega "7 mõtet organisatsiooni infoturberiskide haldamiseks" ja räägib, kuidas leida motivatsiooni ja riskihaldus oma organisatsioonile kasulikuks muuta.

Tutvu konverentsi programmiga ja pane end kohe kirja SIIN!

„Meie jaoks on suur tunnustus, et saame jätkata oma koostööd riigiga krüptograafia uurimise valdkonnas ka laiemas, ühiskondlikus mastaabis. Valdkonnaga seotud võimalused, aga ka väljakutsed, tuleb konkreetselt kaardistada, et riik saaks neid teadmisi kasutada reaalsetes otsustusprotsessides,“ rääkis Cybernetica projektijuht Mari Seeba.

Kaitseministeeriumi esindaja sõnul on krüptograafia puhul tegemist unikaalse valdkonnaga, kus kombineeruvad Eesti julgeolekuhuvid, tugev teadusbaas ning ettevõtluse arenguvõimalused. Koostöös Cyberneticaga õnnestub loodetavasti välja selgitada sammud, kuidas krüptograafia kui kaitsetööstuse majandussektori areng järgmisele tasemele aidata.

Uuringu käigus selguvad Eesti riiklike institutsioonide võtmevajadused krüptograafiliste lahenduste osas, aga ka krüptograafia arendamise hetkevõimekus ning võimalikud teenusmudelid, mis tagaksid lisaks kohalike vajaduste täitmisele ka ekspordipotentsiaali.

Seeba sõnul on Cybernetica meeskonnas mitmeid krüptograafia tipptegijaid, kelle valdkondlike teadmiste rakendamine ühiskonna laiemate protsessidega avaldab kindlasti suurt mõju. "Krüptograafia juba oma olemuselt puudutab nii kriitilisi alussüsteeme, kui ka tulevikutehnoloogiad, mille hindamiseks ja eriti riiklikul tasemel ühtse vaate saavutamiseks on sellist keskset ülevaadet vägagi tarvis,“ lisas ta.

Cybernetica on alates 2011. aastast Riigi Infosüsteemide Ameti poolt tellitud krüptograafiliste algoritmide elutsükli uuringute autor.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755