Autorid: Aivar Hundimägi, Jaanus Vogelberg • 3. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rikaste TOPi tipus on tehnoettevõtjad

Infotehnoloogia ja idufirmade tähtsus Eesti majanduses on aastaga märkimisväärselt suurenenud, selgub täna ilmunud Äripäeva Rikaste TOP 500st.
Kristo Kääärmann ja Taavet Hinrikus
Foto: HERMIONE

Kokku on 500 jõukama Eesti ettevõtja vara väärtus sel aastal 13,2 miljardit eurot, aasta tagasi oli see summa 11,8 miljardit eurot ja 2016. aastal 11 miljardit eurot.

Kõige enam on oma vara kasvatanud infotehnoloogiaettevõtete omanikud. Kui eelmisel aastal oli infotehnoloogia- ja idufirmade omanike vara väärtus kokku 950 miljonit eurot, siis nüüdseks on see summa juba 1,7 miljardit eurot.

Kõige enam uustulnukaid 500 jõukama ettevõtja hulgas on tulnud samuti just infotehnoloogia sektorist. Pingereas on 53 IT-ettevõtjat, kellest koguni 23 on tabelis esmakordselt.

Edetabeli võitis TransferWise'i asutaja Kristo Käärmann, kelle vara väärtuseks hindab Äripäev 258,2 miljonit eurot. Teisel kohal on tema äripartner Taavet Hinrikus 238,6 miljoni euroga ning kolmandal kohal eelmise aasta võitja, Graanul Investi suuromanik Raul Kirjanen 212,6 miljoni euroga. Käärmann võitis esikoha ka 2016. ja 2015. aastal.

Kõige kiirem vara kasvataja on aga Taxify asutaja ja suuromanik Markus Villig, kes tõusis tänavu 202,6 miljoni euroga neljandale kohale.

Võib muidugi küsida, nagu Markus Villig Äripäevale antud intervjuus, kas "tavalise" ja IT-firma vahel üldse enam on selget vahet. "Absoluutselt kõik valdkonnad muutuvadki tarkvarapõhiseks ja tehnoloogiapõhiseks. Kui veel mõni aeg tagasi tundus, et see on kuidagi eraldiseisev ja on traditsioonilised peamiselt füüsiliste asjadega tegelevad valdkonnad ja siis on tarkvaravaldkonnad, kus toimetavad start-up’id, mis teevad kuidagi teisi asju, siis nüüd on selge, et kõik valdkonnad muutuvad tehnoloogiapõhiseks ja seetõttu selline pealtnäha vastandumine kaob ära," leidis ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755