Autor: Indrek Kald • 5. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tele2 hoiatab võltstelefonide eest

Kasutatud iPhone´i või muud nutitelefoni ostes võib ka petta saada.
Foto: pixabay.com
Kasutatud telefoni ostmisel võib petta saada, näiteks sattudes originaaliga äravahetamiseni sarnase võltsmudeli otsa. Enamikel tänastel tippmudelitel on paraku ka järgi tehtud versioonid.

Võltsingud näevad visuaalselt välja äärmiselt sarnased, kuid neil ei toimi tavaliselt kõik funktsioonid. Halvemal juhul on seade Eestis piiratud ühilduvuse tõttu üldse kasutuskõlbmatu.

"Iga uue telefonimudeli turuletulekuga aktiveerub osta-müü keskkondades eelmiste mudelite müük, mis annab hea võimaluse petturitel tegutseda. Kasutatud telefoni käest-kätte müügil peaks jälgima kolme lihtsat reeglit, et mitte sattuda pettuse ohvriks," soovitas Tele2 turundusdirektor Katrin Aron.

Kahtluse korral tasub minna seadmega ametliku edasimüüja juurde, kes saab kinnitada nii telefoni originaalsuse kui ka teha vajadusel diagnostikat, et selgitada välja võimalikud varjatud puudused.

Android-telefoni originaalsust saab kontrollida ka äppide abil, näiteks Phone Doctor või Test Your Android. Apple´i iPhone’ide puhul on lihtsaim viis kontrollida Apple’i lehelt.

Kasutatud telefoni ostes tuleb alati testida, et seade on töökorras ning funktsioonid ja SIM-kaart toimivad tõrgeteta. Tuleb ka veenduda, kas kõrvaklappidest tuleb muusikat, telefon laeb korrektselt ning mälukaardi pesa toimib.

IMEI-koodi saad juba eelnevalt kodus kontrollida, näiteks lehel imei.info. See on oluline, kuna turul liigub ka varastatud telefone, mis on kas Eesti või Euroopa mustas nimekirjas, mistõttu pole seadet tegelikult võimalik kasutada.

Eriti oluline on kogu info üle kontrollida iPhone’ide puhul, sest kui telefon on varastatud, saab omanik seadme Find My iPhone rakendusega lukustada ka distantsilt. Kindlasti palu müüjal sinu juuresolekul Find My iPhone funktsioon maha võtta ning telefon tühjaks teha.

Vaata alati üle, milline on hinnang müüjale ehk milliseid kommentaare ja hindeid ta on varasemalt saanud. Ole igaks juhuks ettevaatlikum müüjaga, kes pidevalt vahendab telefonide müügikuulutusi. Sotsiaalmeedias on kõige kindlam osta nendelt inimestelt, keda sa päriselt tunned, soovitab Tele2.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755