Autor: Indrek Kald • 11. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa digitaliseerib kaitseliidu laohalduse

Kaitseliidu laohaldus kaasajastatakse lähiväljaside ehk NFC abil.
Foto: Elisa
Tehnikakõrgkooli ja Elisa koostöös digitaliseeritakse kaitseliitlaste vormiriietuse laohaldus lähiväljaside ehk NFC abil. Uus lahendus võimaldab kiirelt kiibilt nutitelefoniga andmeid lugeda ning varustust digitaalselt arvele võtta.

"Projekti üheks eesmärgiks oli töötada kaitseliidule välja digitaalne halduse lahendus, mis muudaks laomajanduse efektiivsemaks," ütles tehnikakõrgkooli lektor Teele Peets. Täna on esmakordne individuaalvarustuse väljastamine laos ebavajalikult pikk protsess, mis võib kesta kuni poolteist tundi.

"Hetkel kasutusel olevas laotarkvaras, kuhu peab pikalt käsitsi andmeid sisestama, ei ole teada, millisest partiist varustus pärit on ja millise kaitseliitlase kätte need antakse. Meie eesmärk oli seda protsessi lihtsustada ja leida tehnoloogiline lahendus varustuse identifitseerimiseks," sõnas ta.

Lektori sõnul otsiti partnerit, kellel oleks kogemus protsesside digitaliseerimisel ja valiti kontseptsiooni väljatöötajaks Elisa. Ettevõtte ärikliendiüksuse juhi Margus Vaino kinnitusel on digitaliseerimisel kõik väljakutsed põnevad, aga andemete töötlemise, telefonide ja võrgu ühendustega seotud teemad on Elisa lemmikud.

"Meil oli hea meel osaleda ja luua kergelt hallatav lahendus. Olen kindel, et kaitseliidule annab selline uudne digilahendus palju lisaväärtust ja hõlbustab igapäevatööd," sõnas ta. "Telekomid ei ole enam ammu ainult kõne- ja SMS-ettevõtted, vaid me suudame pakkuda ka muid nutikaid teenuseid või lahendusi," lisas Elisa juhatusse kuuluv Margus Vaino.

Koostöös Elisaga uuriti meetodeid efektiivsemaks laomajanduseks, mis võimaldaks varustuse digitaalselt märgistada nii, et seda oleks võimalik identifitseerida hiljem igal ajahetkel. Elisa väljatöötatud ja katsetatava kontseptsiooni järgi varustatakse kaitseliitlaste varustus NFC-märgistega, mis võimaldab koos tarkvaralise lahendusega varustuse kiiret arvelevõtmist ja väljastamise digitaalset administreerimist.

Kaitseliidu peastaabi tagalakeskuse ülema kolonelleitnant Olivar Kitse sõnul on kaitsetööstus tänapäeval suurte äärmustega. "Ühest küljest saame sipelga asukoha kosmosest teada sekunditega, aga asjade lihtne haldamine on venitatud tundidesse," ütles ta.

"Muidugi on eesmärk varustuse haldamise parim ja kiireim lahendus, mis töötaks igas olukorras. Kiirus ja kvaliteet on võrdselt olulised. Eesti on parim koht selliste lahenduste leidmiseks, sest tehnoloogia hinnad on alanenud ja teadmiste hulk suurenenud," kinnitas Kits.

Kaitseliitlaste ning kaitseväelaste vormiriideid uuendati kolm aastat kestnud INTERREGi programmi projektiga, mis jõuab peagi lõpule.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052