Autor: Indrek Kald • 24. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aastaga ehitati 800 km kiire interneti võrku

Lairiba arenduse sihtasutuse veebis saab kaardil kontrollida, kuhu on võrguehitustööd jõudnud.
Foto: elasa.ee
Eesti Lairiba Arenduse sihtasutus lõpetas baasvõrgu EstWin ehitamise etapi, mille raames rajati kokku ligi 800 km baasvõrku ja ehitati välja üle 300 ühenduspunkti.

Võimalus pakkuda kiiret internetti paranes nii Ida-, Lõuna- kui Lääne-Eestis, sealhulgas olulisel määral Saaremaal.

Oktoobris allkirjastati lepingud viimase suuremahulisema baasvõrgu arenduse elluviimiseks, mille käigus rajatakse aastail 2018-19 suurusjärgus 400 km baasvõrku erinevates maakondades.

"Sellega hakkab sihtasutusele usaldatud baasvõrgu ehitus suuresti lõpule jõudma ja taolisi sadadesse kilomeetritesse ulatuvaid arendusi enam ette näha ei ole. Lisanduda võib mõni lühem spetsiifilisest vajadusest tulenev projekt, kuid need mahud on oluliselt väiksemad," selgitas Eesti Lairiba Arenduse SA juhatuse liige Priit Soom.

"Kevadel kuulutas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium välja suuremahulise hanke, mille raames hakatakse baasvõrguga ühendama tavatarbijaid. Täpsed tulemused ja detailid tehakse teatavaks lähiajal, kuid kindlasti parandab see paljude inimeste võimalusi kohtades, kus siiani kiire interneti kättesaadavus puudus," ütles Soom.

ELASA korraldab käesoleval 29. novembril Tallinnas lairibafoorumi, kus vaadatakse tagasi senitehtule, räägitakse kiire interneti vajadusest ja kasutatavatest tehnoloogiatest. Samuti sellest, kuidas teenus täna inimesteni tuuakse. Võimalik, et saab ka lähemalt rääkida riigi poolt korraldatud konkursi tulemustest seni katmata piirkondadesse kiire interneti toomisel.

Projekti EstWin raames valmib üle-eestiline fiiberoptiliste kaablite võrk, mille tulemusena jõuab kiire interneti võimalus lähemale kui poolteist kilomeetrit 98 protsendile kõigist majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest. Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus ehitab välja üle 6000 km kaabelvõrku.

Baasvõrgu uued arendused on nähtavad ELA SA koduleheküljel avaneval kaardil "Kontrolli, kas Sinu kodukülla on juba EstWin baasvõrk paigaldatud", kus neid kuvatakse punasena. Samas on leitav info kogu EstWin baasvõrgu paiknemise kohta.

Lairiba arenduse sihtasutus asutati majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu liikmete poolt 2009 aastal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755