Autor: Indrek Kald • 2. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti asub juhtima OECD e-riikluse suunda

Majandusministeeriumi IKT-asekantsler Siim Sikkut.
Foto: Urmas Kamdron
Lõuna-Koreas toimunud kohtumisel valiti majandusministeeriumi IKT-asekantsler Siim Sikkut juhtima Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) koostööd liikmesriikidega e-riikluse suunal.

OECD liikmesriikides e-valitsemise eest vastutavad tippametnikud kohtusid Lõuna-Korea pealinnas Soulis, kus nimetati uus eesistujariik. IKT-asekantsler Siim Sikkuti kui eesistuja rolliks on suunata OECD tööd loomist ja elluviimist e-valitsemise teemades järgnevatel aastatel, olles liikmesriikide ühisvaate esindajaks.

"OECD töö suunamine digiküsimustes on Eesti jaoks suur au ja vastutus. Eesistujana tahan tõsta võtmeteemaks e-riigi arengu juhtimise parima korralduse ja maailmapraktikate võrdluse, et suudaksime liikmesriikide vahel paremini koostööd teha. Teiste maade kogemusest saab iga liikmesriik õppida, kuidas riiklike e-teenuste arengutempo kiireneks ja samas ühtlustuks kogu riigis," kommenteeris Sikkut.

"Sel nädalal Soulis asetleidnud aastakohtumisel jagasime kolleegidega kogemusi, kuidas e-riigi arendamisel tärkavaid tehnoloogiaid kõige paremini rakendada. Lisaks oli kõne all, kuidas riigivalitsemist järjest rohkem andmepõhiseks arendada ning mil viisil IKT-lahenduste hankimist moderniseerida," lisas asekantsler Sikkut.

E-riikluse arengu globaalse mõtteliidrina on OECD Sikkuti sõnul end tõestanud, andes järjepidevalt välja värskeid analüüse ja riikide praktikate võrdlusi. "Kasutame neid ka Eestis e-valitsemise arendamisel väärt sisendina," selgitas ta OECD tegevuse olemust ja sellest saadavat kasu liikmesriikidele.

OECD tööd e-riikluse alal juhitakse töögrupi kaudu, mille osalised on OECD liikmesriikides e-valitsemise eest vastutavad ametnikud ja OECD tegevmeeskond. Töögrupi aastakohtumistel käsitletakse e-valitsemise arengu sõlmküsimusi ja vahetatakse häid praktikaid, analüüsitakse OECD uuringuid ning aasta jooksul riikide osalusel kogunenud alatöörühmade tulemid.

OECD-l on 35 liikmesriiki. Eesti kutsuti liituma 2010. aastal, Läti kaks aastat tagasi ja Leedust sai OECD liige selle aasta suvel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755