2. november 2018

Telekomisektoris toimuvad põnevad muutused

Foto: KPMG
Seoses asjade interneti (IoT) kiire arenguga ühendatakse üha enam seadmeid internetti ning põhilisteks võitjateks saavad sealjuures mikrokiipide tootjad ning suured telekommunikatsiooniettevõtted, kommenteerivad telekomi TOPi tulemusi KPMG Baltics vanem juhtivkonsultant Taavi Pahapill ja analüütik Martin Käärik.

KPMG globaalsest uuringu kohaselt arvab 17% tippettevõtjatest, et IoT kasutuselevõtt saab olema olulisim muutus tehnoloogiasektori arengus. IoT areng toimuks kooskõlas blockchaini arenguga, mis muudab teenuste tarbimisprotsessi osaliselt mugavamaks.

Eesti telekommunikatsioonisektori TOP-is on esindatud väga erinäolised ettevõtted alustades tuntud mobiilsideoperaatoritest nagu Elisa, Telia ja Tele2 lõpetades nišiteenuste pakkujate ning sektori taustajõududega. Seetõttu analüüsimegi TOPi kahest vaatenurgast: a) „klassikalised“ telekomi hiiud; b) ülejäänud telekomi sektori tegijad.

1.Suuremad, n-ö „klassikalised“ telekomid (mobiilside operaatorid ja suuremad koduse interneti pakkujad)

Allpool toodud graafik võrdleb suuremate telekome (käive üle EUR 10mln) kõrvutades: a) EBIT% (ärikasum / käive), b) 2017 käibekasvu ja c) käibe (graafikul toodud mulli suurus). Graafiku pinnalt saame teha järgmised tähelepanekud:

—Suurim käibekasvataja on Elisa grupp. Elisa Teleteenused AS kasvatas 2017. aastal oma käivet lausa 10 protsenti olles seega ainuke suurtest, kes suutis näidata kahekohalist tulude kasvu (sealhulgas kasvas internetiteenuste müük pea viiendiku võrra). Kui Elisa ostis 2016. aasta lõpus Starmani (praegune Elisa Teleteenused) oli tegemist selle aasta ühe suurima kohaliku M&A tehinguga - Ilmselt on 2017. aasta käibe kasvu taga suuresti Elisa grupiga tekkinud sünergiate realiseerumine, mis oli ka Elisa ostuhuvi üks põhjuseid.

—Telia on ainuke suurtest, kelle käive ei kasvanud (langus 0.7 protsenti) – võib oletada, et siinkohal tuleb teatav mõju mobiilse andmeside hindade langemisest Baltimaades ja Skandinaavias.

—Elisa grupp suudab kasvatada käivet ning samas opereerida konkurentidest kõrgema ärikasumi marginaaliga – kas see on kavala hinnakujunduse ning range kulude kontrolli sümbioos?

Vaadates lisaks mobiilinumbrite liikumisi viimase kolme aasta jooksul Tehnilise Järelevalve Ameti poolt avaldatud numbriliikuvuse statistika põhjal näeme, et nii Elisa kui Telia on 2015-2017 perioodil numbriliikumistega plussis.

Foto: KPMG

2. Ülejäänud telekom sektor sisaldab väga erinevate ärimudelitega ettevõtteid. Allpool toodud graafik võrdleb telekom ettevõtteid kõrvutades: a) EBIT% (ärikasum / käive), b) 2017. käibekasv, c) käive (graafikul toodud mulli suurus). Selle graafiku põhjal saame teha järgmised tähelepanekud:

—Suurematest (käive üle 10 miljoni euro) suutis ainsana oma käivet kasvatada Nord Connect OÜ, kasvades koguni 27 protsenti. Nord Connect pakub klientidele erinevaid operaatorteenuseid (muuhulgas rahvusvaheliste kõnede haldamine, korporatiivsed telekom paketid jne.) ning enamus grupi tuludest põhineb teenuste ekspordil (97.3 protsenti väljaspool Eestit).

—Top Connecti käive kukkus 2017. aastal 21 protsendi võrra, võrreldes 2015. aastaga on käibenumbrid kukkunud peaaegu kahekordselt. Top Connect on mitmekordne Äripäeva telekomi TOP-i võitja ning Eesti turul tuntud tegija.

—Fortumo, samuti Eestis tuntud tegija ning üks edukamaid start-up kapitali kaasajaid, käive kahanes 2016. aastaga võrreldes 9 protsenti ning ärikasum kukkus pea kaks korda.

Viimase kahe trendi kommentaariks võiks öelda, et kuna mõlemad - nii Top Connect kui Fortumo - on ettevõtetena kasvavas faasis, siis on mõneti loogiline, et tuleb ette ka langusaastatid.

Foto: KPMG
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052