Autor: Indrek Kald • 16. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlament toetas telekomi paketti

Euroopa Parlament piirab teise liikmesriiki tehtavate kõnede hindu.
Foto: EP
Euroopa parlamendi liikmed kiitsid heaks telekommunikatsiooni paketi, millega piiratakse ELis teise liikmesriiki tehtavate kõnede hindasid, edendatakse 5G võrkude arengut ja luuakse hädaolukordadest teavitamise süsteem.

Uute reeglite eesmärk on tagada kiirem internetiühendus, muuta telefonikõned ELis turvalisemaks ja odavamaks ning luua operaatoritele prognoositavad tingimused.

15. maist 2019 piiratakse uute eeskirjadega teise liikmesriiki tehtavate kõnede hind 19 sendile minuti eest ja tekstisõnumihind 6 sendile, et kõigil oleks taskukohane sidet pidada lähedastega, kes on teistes liikmesriikides.

Eeskirjadega tõhustatakse nutitelefoni kasutajate, sealhulgas veebipõhiste teenuste (Skype, WhatsApp jms) kasutajate kaitset ning tugevdatakse turvanõudeid.

Samuti sätestatakse õigus säilitada telefoninumber ühe kuu jooksul pärast lepingu lõppemist ja õigus lepingust loobumisel ära kasutada kasutamata ettemakseid. Samuti sätestatakse õigus hüvitisele teenusepakkuja vahetamisel tekkinud viivituste puhul.

Selleks, et edendada 5G võrkude arendamist, peavad liikmesriigid vabastama uusi sagedusalasid aastaks 2020.

Liikmesriikides tuleb võtta kasutusele nn ümberpööratud 112 – üldsuse hoiatamise süsteem, mille kaudu saadetakse looduskatastroofi või muu tõsise hädaolukorra korral kodanike mobiiltelefonidele asukohast lähtuvalt hoiatav sõnum. Selline süsteem peab liikmesriikides olema sisse seatud kolm ja pool aastat pärast eeskirjade jõustumist.

Pärast seda, kui ELi Nõukogu on direktiivile andnud oma lõpliku heakskiidu, on liikmesriikidel kaks aastat aega selle rakendamiseks.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052