Autor: ITuudised.ee • 28. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKT-sektoris tuleb lähiajal palgatõus

Enam kui pooled IKT-sektori firmad plaanivad kuue kuu jooksul palgatõusu.
Foto: Pixabay
Enam kui pooled infotehnoloogiasektori tööandjad plaanivad lähiajal palgatõusu, selgus cvkeskus.ee ja Palgainfo Agentuuri uuringust. Põhipalgad kasvavad rohkem suuremates organisatsioonides.

Igasügisesest tööandjate tööturu- ja palgauuringust selgus, et järgneva kuue kuu jooksul plaanib põhipalkasid tõsta 64% haridus- ja 54% infotehnoloogia- ning telekommunikatsioonisektori tööandjaist.

Palgainfo Agentuuri juhi Kadri Seederi sõnul kasvavad põhipalgad rohkem suuremates organisatsioonides. "Viimase kuue kuu jooksul olid põhipalgad tõusnud kolmandikus (34%) kuni viie töötajaga ettevõtetes, samas kui üle saja töötajaga asutustest oli põhipalkasid tõstnud rohkem kui pooled (65%)," märkis ta.

Samuti on suuremate organisatsioonide seas märksa enam neid tööandjaid, kes kavatsevad palku tõsta. "Kui üle saja töötajaga organisatsioonidest kavatseb töötajate põhipalkasid tõsta 60% uuringus osalenutest, siis kuni viie töötajaga ettevõtetest alla neljandiku (23%) vastajatest," selgitas Seeder.

Cvkeskus.ee Baltimaade kommunikatsioonijuhi Henry Auväärti sõnul leidsid enam kui pooled tööandjad (55%), et palgatasemeid tuleb korrigeerida, kuna olukord tööturul on keeruline ja napib sobivaid töötajaid.

"Tööandjate sõnul avaldavad suuresti põhipalkade tõstmisele mõju ka ettevõtete majandustulemused, konkureerivate ettevõtete poolt tulenev palgasurve ning uute töötajate kõrgemad ootused ja olemasolevate töötate areng," lisas Auväärt.

"Kõige vähem on palgatõusule järgmise kuue kuu jooksul avatud masinate seadmete remondi ja hooldusega tegelevad ettevõtted ning ehitussektori tööandjad – teisalt plaanib palgatõusu ikkagi umbes viiendik mainitud valdkondade tööandjatest ja paljud antud sektoris tegutsevatest ettevõtjatest tõid välja, et nad on juba lähiajal palgatasemeid tõstnud," rääkis ta.

Uusi töökohti kavatseb järgneva kuue kuu jooksul luua 39% tööandjaist, sh 70% pangandus- ja kindlustus-, 58% ehitus- ja 53% tervishoiusektoris. "Lisaks soovitakse keskmisest rohkem värvata tööjõudu infotehnoloogiasektoris, kus pooled tööandjad valmistuvad järgmise kuue kuu jooksul lisatöökohtade loomiseks," sõnas Henry Auväärt.

Sõltumatu uuringufirma Palgainfo Agentuur ja Eesti suurim tööportaal cvkeskus.ee korraldavad kaks korda aastas tööandjate uuringut. Selle eesmärk on selgitada välja hinnangud tööturu olukorrale ning toimunud ja plaanitavad palkade muutused. Tänavu oktoobris korraldatud küsitluses osales 503 organisatsiooni esindajat.

Novembris jätkus töö organisatsioonide põhjaliku töötasude uuringu ja suuremahulise töötajate küsitlusega, mille fookuses on tulemustasud ja soodustused ning töötajate ootused tööandjatele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755