Autor: Indrek Kald • 10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hoiatus: Eesti on krüptovarade osas liiga lahke

Seminari korraldas krüptovarade kauplemiskeskkonda arendav CoinMetro.
Foto: CoinMetro
Eesti riigi poolt krüptovarade jaoks välja antud 900 litsentsi ja tegevusluba võib lõppeda löögiga e-Eesti tugeva maine pihta, ütles krüptovarade kauplemiskeskkonda arendava CoinMetro juht Kevin Murcko.

"On igati arusaadav, et innovaatiline e-keskkond tõmbab Eestisse pidevalt uut ettevõtlust ja seda aina rohkem ka krüptotööstuses. Aga 900 välja antud litsentsi suurusjärk on muutunud igal juhul üsna murettekitavaks ning võib lõppeda löögiga e-Eesti tugeva maine pihta," märkis Murcko.

Tänased Eesti krüptoettevõtteid reguleerivad seadused on tema sõnul liiga leebed ning kujutavad endast reaalset ohtu, et ettevõtted võivad neid kasvava krüptobuumi valguses kurjalt ära kasutada.

Tallinnas korraldatud CoinMetro krüptoseminaril otsiti vastust küsimusele, mida täpsemalt ette võtta ja kuidas tagada, et Tallinnast saaks turvaline, kuid atraktiivne krüptopealinn terves maailmas. Osalesid ligi poolsada krüptohuvilist koos valdkonna ekspertidega.

Soraineni advokaadibüroo partner Reimo Hammerberg võrdles arutelu käigus Eesti tänaseid krüptomaastiku regulatsioone ööklubiga, kuhu sisenemisel kontrollitakse dokumente, kuid kus edasine tegevus on vaba, sh kontroll selle üle, kas ja kellele tohib müüa alkoholi või et ei toimuks kaklusi jne.

"Täna kontrollitakse põhjalikult, kas litsentside ja tegevuslubade taotlejatel on puhas taust. Kuid puuduvad nii nõuded kui kontroll selle osas, mida Eesti litsentsidega krüptoettevõtted tegelikult teha tohivad ja kui ausalt toimetavad," märkis ta.

Mõtteid panganduse vaatest krüptomaastikule jagas seminaril LHV panga makseteenuste juht Jüri Laur ning plokiahela tehnoloogia võimalustest rääkis Guardtime´i avaliku sektori projektijuht Ivo Lõhmus.

Teemal, kuidas muuta krüptotööstus läbipaistvaks, arutasid ühises paneelis rahandusministeeriumi finantsturgude poliitika osakonna juhataja Thomas Auväärt, Soraineni advokaadibüroo vandeadvokaat Reimo Hammerberg ja krüptoraha liidu juhatuse liige Asse Sauga.

Välkseminari korraldanud CoinMetro on krüptovarade kauplemiskeskkonda arendav ettevõte, mis alustas tegevust käesoleva aasta alguses ning kaasas esimeste voorudega 7000 platvormi kasutajalt kokku 12 miljonit eurot.

CoinMetro eesmärk on ühendada plokiahela tehnoloogial põhinevad digitaalsed varad traditsiooniliste turgudega. CoinMetro taga on meeskond, kelle poolt on loodud ka rahvusvaheline valuutakauplemisplatvorm FXPIG.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755