Autor: Indrek Kald • 21. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA: detsembris finantspettuste ohvreid vähem

RIA ja politsei hoiatasid detsembris Eesti ettevõtteid petuarvete eest.
Foto: Pixabay
Kuigi veebis levivad jätkuvalt finantspettuste katsed, vähenes detsembris nende ohvriks langenud ettevõtete hulk, selgus riigi infosüsteemi ameti küberturvalisuse teenistuse kuukokkuvõttest.

Detsembri lõpus hoiatas RIA koos politseiga ettevõtteid levivate petuarvete eest, otsepostitus jõudis pea veerand miljoni ettevõtte kontaktini.

Lihtsamate finantspettuste katsetuste kohta tuli detsembris jätkuvalt teateid. Niinimetatud tegevjuhi petuskeemi kirjade hulk kasvas vahetult enne jõulupühasid ning RIA-le teadaolevalt kannatas vähemalt üks ettevõte ligi 30 000 euro suurust kahju.

Eelmisel kuul teavitati meid mitmel korral lühiajalistest katkestustest häirekeskuse kõnejaotustarkvaras. Teadaolevalt üksi inimene vahejuhtumi tõttu abita või teenindamata ei jäänud.

Detsembri algusest väljastab politsei uuendatud uusi ID-kaarte ning seoses sellega tuleb paljudel e-teenuste ja süsteemide omanikel oma süsteeme uuendada nii, et need uue kaardiga ka toimiksid.

Uue ID-kaardi elektrooniliseks kasutamiseks, täpsemini dokumentide digitaalseks allkirjastamiseks, tuleb kasutada uusimat tarkvara, milleks on DigiDoc4 Kliendist. Kui arvuti tarkvara uuendamist ise ei paku, tuleb see alla laadida ID-kaardi veebilehelt www.id.ee.

Eelmisel kuul registreeris RIA intsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) 222 juhtumit, mis on vähem kui aastas keskmiselt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755