Autor: Indrek Kald • 22. jaanuar 2019

Sooman: riik uurigu city24.ee ja kv.ee tegevust

Portaali city24.ee hinnakiri ärikliendile.
Foto: city24.ee
Mitu kinnisvarabürood taotlevad konkurentsiametilt Eesti Meedia gruppi kuuluvate portaalide kv.ee ja city24.ee osas järelevalvemenetlust seoses neljakordse hinnatõusuga viimase kahe aasta jooksul.

Konkurentsiametile saadetud taotluses paluvad kinnisvarafirmad Uus Maa, Pindi, Domus, CKE ning Vesper alustada portaalide city24.ee ja kv.ee taga peituvate OÜ Allepal ja AS Kinnisvaraportaal suhtes järelevalvemenetlust, tuvastada konkurentsiseaduse rikkumised ning kohustada portaalide omanikfirmasid lõpetama turgu valitseva seisundi kuritarvitamine ning kõrvaldada kuritarvitamisest tekkinud tagajärjed.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman sõnas, et city24.ee ja kv.ee on pärast seda, kui [Margus Linnamäele kuuluv] Eesti Meedia omandas mõlema firma 100protsendilise osaluse, tõstnud kuulutuste avaldamise hinda erinevaid trikke kasutades umbes neli korda.

"Viimaste kättesaadavate majandusaasta aruannete järgi oli Eesti Meedia kontserni kuuluvate portaalide turuosa 2017. aastal Eestis üle 98%. Näib, et turgu valitsev kontsern pole suutnud vastu panna kiusatusele oma seisundit ära kasutada ning kliendid on pidanud taluma regulaarset hinnatõusu. Viimati leidis kahekordne hinnatõus aset selle aasta alguses. Kõik see tekitab kinnisvarabüroodes põhjendatud kahtluse, et portaalid kasutavad ära oma monopoolset seisundit," rääkis Sooman.

Uus Maa Kinnisvara juhatuse liikme Kaie Kass Agcay sõnul ei ole hinnatõus üksnes maaklerfirmade probleem, sest portaalid on kruvinud hinnad üles ka eraisikutest kinnisvaramüüjate jaoks. Tema sõnul on need mõistlikust tasemest pea kümme korda kõrgemad.

"Pärast seda, kui eelmisel aastal tuli turule uus portaal kinnisvara24.ee, mis tõusis aasta lõpuks külastatavuselt teiseks, tekkis kinnisvara müüjate jaoks küll alternatiiv, kuid see ei saa õigustada turgu valitsevate portaalide senist ebaseaduslikku tegevust. Seetõttu palume konkurentsiametil anda Eesti Meedia kontserni kinnisvaraportaalide tegevusele õiguslik hinnang," lisas Uus Maa Kinnisvara juhatuse liige Kaie Kass Agcay.

Kinnisvarabürood juhivad oma avalduses veel tähelepanu asjaolule, et turgu valitsevas seisundis olevad Eesti Meedia portaalid takistavad ka klientide vaba liikumist turul.

Väikebüroode esindaja Kristi Joosu Vesper Kinnisvarast selgitas, et monopol aheldab väiksemad kinnisvarabürood enda külge, seades väiketegijatele koormavaid tasusid ja ebamugavusi kuulutuste sisestamisel ja haldamisel.

"Analoogne klientide vaba liikumise takistamine monopoli poolt on ära lahendatud side-, elektri- ja gaasiturul, millest tulenevalt loodame konkurentsiameti abil leida lahenduse ka kinnisvaraportaalide turul," sõnas Joosu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052