Autor: Indrek Kald • 20. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

15 mln euroraha firmade T&A toetuseks

Täna avanes toetusmeetme Nutikas uus taotlusvoor, millega saavad ettevõtted tellida ülikoolidelt ja teadus-arendusasutustelt rakendusuuringuid või tootearendusprojekte. Taotlusvooru maht on ligi 15 miljonit eurot.
Etevõtted saavad tellida ülikoolidelt ja teadus-arendusasutustelt rakendusuuringuid või tootearendusprojekte.
Foto: Pixabay

Sihtasutuse Archimedes struktuuritoetuste agentuuri meetmehoidja Tea Tassa märkis, et uus taotlusvoor aitab kaasa Eesti majanduse ja ettevõtluse teadmusmahukuse kasvule, toetades teadusasutuste ja ettevõtete omavahelist koostööd.

"Võrreldes varasemate taotlusvoorudega on nüüd avatav taotlusvoor ettevõtetele veelgi soodsam, sest projektiga seotud abikõlblike kulude osakaalu on tõstetud kahekordseks," rääkis ta.

"Ettevõtte enda kulude osakaal on nüüdsest 40% ja lisaks projektijuhtimise ning materjalide kuludele on võimalik selle eest katta ka projektile vajalike nõustamisteenuste kulusid. See peaks muutma projekti läbiviimise ka väiksematele ettevõtetele, kel muidu ehk selleks võimalusi nappis, hõlpsamaks," selgitas Tassa.

Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Indrek Reimand märkis, et senisest laiem teaduspartnerite ring peaks võimaldama teaduspõhise arendustöö vajadusega ettevõtetel oma plaanid teoks teha.

"Ettevõtete ja teadusasutuste koostööd soodustab ka varasemast paindlikum võimalus kasutada osa toetussummat ettevõttesiseste projektikulude katteks," sõnas asekantsler.

Toetuse taotlejaks saab olla Eesti äriregistris registreeritud ettevõte, kelle huvides rakendusuuringut või tootearendusprojekti läbi viiakse. Ta peab osalema uuringus omapoolse rahalise panusega, mis sõltub äriühingu suurusest ja toetatavast tegevusest. Toetuse määr on 25-70%.

Nutikas on euroliidu struktuurifondide rakendusperioodi 2014-20 üks suuremaid ettevõtetele mõeldud toetusmeetmeid Eestis. Meetme maht Euroopa Regionaalarengu Fondi toel on ligi 26 miljonit eurot ning taotletava toetuse suurus võib olla minimaalselt 20 000 eurot ja maksimaalselt 2 miljonit eurot projekti kohta.

Sihtasutus Archimedes avas täna tegevuse "Rakendusuuringute toetamine nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondades" ehk Nutikas IV taotlusvooru. Toetust saab taotleda jooksvalt 30. septembrini 2020. Meetme rakendajaks on Archimedes koostöös Eesti teadusagentuuriga.

Samast meetmest on toetust saanud näiteks Click & Grow, Swedbank ja Estelaxe. Viimane soovis välja töötada vormitava mittesüttiva silikoonvahu ühiskondliku transpordi istmepatjade valmistamiseks.

Uue taotlusvooru avamisega korraldab Archimedes koos teadusagentuuri ning haridus- ja teadusministeeriumiga infopäevad 25. veebruaril Tartus ja ja 27. veebruaril Tallinnas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052