Autor: ITuudised.ee • 21. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

In Memoriam Niilo Saard

19. märtsil lahkus meie hulgast tarkvaraarendusettevõtte Aktors nõukogu esimees ja kauaaegne Eesti IT-sektori mõjuisik Niilo Saard.
Niilo Saard
Foto: Rene Jakobson

Niilo elutee oli algusest peale tihedalt seotud arvuti- ja tarkvarateadusega. Tema esimeseks töökohaks oli alates 1969. aastast Teaduste Akadeemia Küberneetika Instituut ja sealne integreeritud programmeerimissüsteemide osakond. Osakond tegeles süsteemiga mille nimi oli MEMO, ja mis oli mõeldud tarkvarasüsteemide ja -keelte hõlpsaks realiseerimiseks. Kokku oli saanud professionaalne ja energiline meeskond ning koos teiste kolleegidega Küberneetika Instituudist sai Niilo oma töö eest 1987 aastal NSVL riikliku preemia insener-tehniliste ülesannete instrumentaalsete programmeerimissüsteemide kompleksite loomise ja juurutamise eest.

Pärast Eesti taasiseseisvumist suundus Niilo IT ärisse. 1992. aastal asutas ta koos kolleegidega firma Assert, mida juhtis üle kümne aasta. Assert oli Eesti esimese riikliku tarkvara hanke võitja, mille tulemusena loodi ja arendati praeguseks hinnatud personaliarvestuse süsteem Persona. Praegu on ettevõte tuntud kui Fujitsu Eesti.

Niilo oli tänaseks üle maailma tuntud X-tee sünni üks inspireerijatest. Tema allkiri seisab lepingul, mis käivitas Eesti riigi andmevahetusplatvormi X-tee loomise. Ilma X-teeta ei oleks mõeldav e-Eesti sellisel kujul nagu me seda teame ega ka paljude teiste riikide e-valitsemise süsteemid, millele X-tee on olnud suunanäitajaks. Niilo oli kui sündinud juht, igas pealehakkamises täis tegutsemistahet võttes julgelt endale kohustusi ja olles teistele teerajajaks.

Läbi aegade on Niilol alati jätkunud energiat ühiskondlikule tegevusele, olles mitme seltsi ja liidu juhatuse liige või aktiivne osaleja. Sinna kuuluvad näiteks Unixi kasutajate selts, Eesti Tarkvara Selts, Eesti Infotehnoloogia Selts ja ka praegu aktiivne Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit. Niilo osales tarkvara kutsestandardite väljatöötamises, IT Kolledži tegevuses ja oli Eesti Informaatika Nõukogu liige.

2014. aastast liitus Niilo tarkvaraarenduse firmaga Aktors, kus oli viimase hetkeni nõukogu esimeheks, olles alati toeks heade ideede ja kaalutletud hinnangutega.

Niilo Saard saadetakse viimasele teekonnale 29. märtsil kell 14.30 Tallinna Jaani kirikus.

Meenutavad kolleegid Aktorsist

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755