Autor: Indrek Kald • 21. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levikom kaebas riigi 5G pärast kohtusse

Eelmisel kuul väljakuulutatud 5G sageduslubade konkursi aluseks olev raadiosagedusplaan on oktoobris lõpust Levikomi poolt kohtus vaidlustatud. Sellest hoolimata kuulutas riik konkursi välja.
Levikomi juht ja osanik Peep Põldsamm.
Foto: Levikom

Eesti telekomiettevõtte Levikom juhi Peep Põldsammi hinnangul on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium eesotsas ettevõtlusminister Rene Tammistiga teinud kaks olulist viga.

"Esiteks rikuti oluliselt seadusest tulenevaid protseduurilisi nõudeid raadiosagedusplaani muutmiseks. Levikom kasutab konkursile pandud 3400-3800 MHz sagedusalas olevaid sagedusi juba aastast 2007. Samas saime me juhuslikult oktoobris teada, et riik proovib nüüd neid sagedusi, mida kasutavad tuhanded kliendid, jõuga käest ära võtta," selgitas Levikomi juht.

"Teise suure probleemina kuulutas riik kõnealusele sagedusvahemikule välja kolme uue sagedusloa andmise, mis läheb vastuollu nii 5G standardiga kui ka kõigi teiste Euroopa riikide 5G tegevuslubade väljaandmise loogikaga," lisas Põldsamm.

"Milleks otsustati piirata innovaatiliste teenuste loomise ja pakkumise konkurentsi ja väljastada ainult kolm luba 5G sageduse kasutamiseks, on tänaseni suur küsimärk," märkis ta. Põldsammi kinnitusel takistab selline lähenemine 5G teenuste arendust ja kättesaadavust Eestis.

Eestis on kolm suurt rahvusvahelistele kontsernidele kuuluvat telekomioperaatorit Telia, Elisa ja Tele2, mis kindlasti kandideerivad 5G konkursil.

Kui kohtus raadiosagedusplaani muutmise vaidlustamine edukaks osutub, võib Põldsammi kinnitusel selguda, et riik on 5G sagedused valedel alustel välja jaganud, ettevõtete investeeringud osutuvad asjatuteks ning võivad kaasa tuua kahjunõuded.

"Teine negatiivne stsenaarium on, et kohtuvaidluse tõttu ei hakka konkursi võitjad veel aastaid 5G teenuseid arendama, sest riskid on liiga suured," lisas ta.

5G võrk on eeskätt vajalik tööstustele ja ettevõtetele mõeldud uue põlvkonna teenuste jaoks, mis vajavad reaalajas reageerivaid ja ülikõrge sidekindlusega võrke, näiteks isesõitvad sõidukid, droonid, tööstusrobotid, asjade internet ja kaugmeditsiin.

"Oleme juba aastast 2016 tegelenud uue põlvkonna teenuste ja lahenduste arendamisega, mida paljud meie kliendid juba kasutavad ning paljud nendest hakkavad vajama 5G-võrgutehnoloogiat," rääkis Põldsamm.

Tema sõnul peaks riik väljastama 5G sageduse kasutamiseks neli või viis luba, et kõik soovijad saaksid 5G teenuseid arendada. Kohalikku 5G sagedusluba võivad vajada ka tööstus-, transpordi- ja meditsiinisektori ettevõtted ja asutused privaatvõrkude rajamiseks, kuna ei saa kasutada sideoperaatori avaliku võrgu teenuseid ülikõrge sidekindluse vajaduse tõttu.

"5G raadiovõrgu tehnoloogial põhinevate teenuste kättesaadavus mõjutab riigi majanduse käekäiku ja elanike heaolu. Eduka digiühiskonnana peaksime Eestis olema 5G teenuste arenduses teerajajad. Riigi poolt oleks väga lühinägelik eelistada vaid suuri mobiilsideoperaatoreid, kes ei ole täna teinud märkimisväärseid pingutusi 5G teenuste arendamiseks," sõnas Põldsamm.

5G võrk eratarbijate kõnede ja andmeside kasutuse jaoks tema kinnitusel eeliseid ei loo. "Tänased mobiilsidevõrkude eratarbijad saavad 4G võrkudes suuremaid kiiruseid, mistõttu ei peaks riik eelistama 5G lubade väljastamisel suuri mobiilside operaatoreid," lisas Põldsamm.

Levikom Eesti on enda õiguste kaitseks pöördunud konkurentsiameti poole ja vaidlustanud riigi otsuse ka kohtus.

Toomas Peegi ja Peep Põldsammi asutatud Levikomi peamised tegevussuunad on IoT, sideteenused, IT ja videovalve. Neist olulisimas 5G/IoT ehk asjade interneti valdkonnas opereerib Levikom üleriigilist avalikku asjade interneti võrku NORAnet ja -rakenduste platvormi NORA-X. Levikom on ka suurim juhtmeta lairibavõrgu operaator, mille võrk nimega VirtuaalFiiber võimaldab viia kiire interneti ja järelvaatamisega televisiooni läbi õhu ka sinna, kuhu kaabelvõrgud ei ulatu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755