Autor: Indrek Kald • 1. aprill 2019

ID-kaart sai kõrge tunnustuse

Eelmise aasta lõpust välja antav uus ID-kaart pälvis kõrge tunnustuse, kui avaldati turvalisuse ja disainiga maailmas enim silma paistnud dokumendid ja sularaha kupüürid.
Uues formaadis kaarti väljastatakse Eestis 2018. aasta lõpust.
Foto: PPA

Maltal toimunud rahvusvahelise konverentsil High Security Printing anti eelmisel nädalal üle auhinnad parimatele uutele dokumentidele ja kupüüridele. ID-kaardi kategoorias võitis Eesti, parima uue passi andis välja Tansaania ning tunnustuse sai Saksamaa uus Euroopa Liidu viisa kleebis.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) identiteedi ja staatuste büroo eksperdi Eliisa Sau sõnul on Eesti dokumendid ja digitaalse isikutuvastuse süsteem maailmas paljudele eeskujuks. "Teised riigid jälgivad teraselt partnerite praktikat dokumentide väljatöötamisel, kuna tipptasemel turvalisus nõuab väga põhjalikku eeltööd. Edu hindamisel ei võeta enam arvesse ainult kujundust ja turvaelementide kasutust, vaid ka funktsionaalsusi, mis dokumendil on," märkis ta.

"Enamik riike liiguvad selles suunas, et dokument ei oleks ainult füüsilises maailmas isiku tuvastamiseks. Eesti unikaalsus seisneb meie paljudes e-teenustes, mis on igapäevase elu osa kõigis vanusegruppides," rääkis Sau.

Eesti ID-kaardi puhul tunnustas ekspertkomisjon kaardi kujundust, turvaelemente, kiipi ja uusi lahendusi QR-koodi ja viipevõimaluse näol.

Uus, ID1 formaadis kaart võeti Eestis kasutusele 2018. aasta lõpus ning sellele eelnes neli aastat ettevalmistust politsei- ja piirivalveameti, riigi infosüsteemi ameti ning siseministeeriumi infotehnoloogia ja arenduskeskuse koostöös.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052