Autor: ITuudised.ee • 2. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EIS lõi vabanevatele .ee domeenidele oksjonikeskkonna

Eesti Interneti Sihtasutus avas selleks, et vabanevate domeenide registreerimise tingimused oleksid kõigile võrdsed, .ee domeenide oksjonikeskkonna aadressil oksjon.internet.ee.
Foto: Pixabay

Varasemalt vabanesid .ee domeenid süsteemi poolt juhuslikul hetkel ning olid seejärel kõigile soovijaile saadaval põhimõttel: kes kiiremini reageerib, saab domeeni endale. Paraku tekitas see olukorra, kus tehniliselt võimekamatel domeeni registreerijatel oli eelis, kuna nad võisid domeeni registreerida sekundite jooksul pärast vabanemist. See on aga keskmise registreerija suhtes ebaõiglane.

“Domeeniturul tegutsejad on loonud tehnilised platvormid, mis püüavad koheselt vabanevaid domeene, et neid siis pärast edasi müüa. Kuigi selliste dropcatcherite tegutsemine pole otseselt keelatud, on meie eesmärk luua igale domeeni registreerida soovijale võrdsed võimalused ihaldatud domeeni omanikuks saada,” märkis EISi arendusmeeskonna juht Timo Võhmar.

Oksjonikeskkonna loogika on lihtne. Vabanevad domeenid lähevad korra ööpäevas 24 tunniks oksjonile ning kõik soovijad saavad teha pakkumise domeeni registreerimise eelisõigusele. Tegemist pole aga klassikalise inglise tüüpi oksjoni vaid pimeoksjoniga.

“Inglise tüüpi oksjoni puhul võime põrkuda sama probleemiga: luuakse platvormid, mis oksjonil viimasel hetkel mõnesendilise ülepakkumise teevad. Leidsime, et pimeoksjon on kõige ausam viis, sest inimene saab südametunnistuse järgi pakkuda enda meelest õiglase hinna,” ütles Võhmar.

Esimese nädala jooksul oli oksjonil 343 .ee domeeni, millest pakkumisi sai 69. Võidupakkumise teinutest on registreerimise eelisõiguse soetanud 40 ning domeeni juba ka registreerinud 28 huvilist.

.ee oksjonikeskkonna kohta loe lähemalt internet.ee veebilehelt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755