Autor: Indrek Kald • 10. aprill 2019

Soome idufirma lihtsustab tehnilise teksti tõlgendamist

Tallinnas North Star AI konverentsil toimunud tehisintellekti võistlusel pärjati auhinnaga tekstitöötluse lahendust pakkuv Soome idufirma Selko.
Soome Selko autasustamine Tallinnas North Star AI konverentsil.
Foto: Elisa

Selko lihtsustab tehnilistel spetsialistidel keerulisest dokumentatsioonist just teda puudutava erialase osa otsimist. Näiteks mõne suurema hoone, tehase või muu tootmisrajatise ehitamisele kehtib kümneid, kui mitte sadu erinevaid määruseid ja standardeid, mis on kirjeldatud pikkades tekstifailides. Seda teksti peavad lugema erinevad insenerid, juristid, projektijuhid ja konstruktorid ning neist igaüht puudutavad vaid teatud lõigud.

"Selko rakendus võimaldab spetsialistide tööaega kokku hoida ja oluliselt täpsust tõsta, et eriala spetsialisti silme ette täpselt õiged lõigud ning viited satuksid," ütles North Star AI konkursi žürii liige, Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann.

MindTitani juhtiva andmeteadlase ja žüriiliikme Markus Lippuse sõnul on tekstitöötlusel põhinevaid mudeleid kasutusel palju ning Selko tehnoloogiline lahendus pole otseselt ka midagi uut. Idufirma lahendus on aga loodud kliendile märkimisväärselt arusaadavamalt kui varasemad versioonid.

"Selko lähtus kliendi peamisest frustratsioonist, leidis sellele toimiva lahenduse ja tegi oma rakenduse kliendile lihtsalt ning loogiliselt kasutatavaks. Just see eristab Selkot paljudest konkurentidest, sest tihti kipuvad masinõppega alustavad ettevõtjad tehnoloogiasse kinni jääma ja kliendi vajadused ununevad tagaplaanile," selgitas ta.

MindTitani juhtiv andmeteadlane kirjeldas, et kuigi North Star AI oli konverentsina suunatud eelkõige masinõppe arendajatele, on tunda, et selle valdkonna järgmiseks praktiliseks arenguhüppeks on vaja hulgaliselt uusi kliente.

"Tehnoloogia on olemas ja kasutusvalmis. Konverentsil osalejate suur arv näitab, et meie regioonis on kompetentseid spetsialiste piisavalt - puudus on hetkel aga klientidest, kes oleks valmis julgelt eksperimenteerima ja katsetama. Õigemini neid on, aga potentsaali oleks kordades rohkem kui täna," sõnas Markus Lippus.

See oli peamiseks põhjuseks, miks Elisa ja MindTitan premeerisid sel korral idufirmat, kes oli omaloodud tehnilise lahenduse kliendile kõige selgemal ning arusaadavamal viisil tootestada suutnud. Lippus kirjeldas, et kui lahendus tundub kliendile arusaamatu või seda on keeruline kasutada, on väga väike tõenäosus, et sellest hitt-toode saab, isegi kui see tehnoloogiliselt on maailma mastaabis unikaalne, teaduse viimane sõna.

Soomlased sadi Elisa poolt preemiaks tuhat eurot ja North Star andis võimaluse valida endale mentor suure hulga konverentsil käinud esinejate seast. North Star AI konverentsil osalesid sajad kohalikud ja välismaised arendajad, tehnikaliidrid, andmeanalüütikud, tehnoloogiaettevõtete asutajad ja muud tehisintellekti huvilised.

North Star AI konkursi žürii liikme, Elisa telekomiteenuste valdkonna juhi Mailiis Ploomanni sõnul on hea meel näha, et nii Eestis kui naaberriikides tekib järjest rohkem juurde ettevõtteid, kes tulevikku vaatavaid ja tarku tehnoloogiaid kasutusele võtavad.

"Kui võtame eesmärgiks, et aasta pärast oleks Eestis kümme korda rohkem tehisintellekti rakendusi kasutusel kui täna, siis peavad andmeteadlased ja masinõppe arendajad kaasama algusest peale oma projektidesse inimesi, kes kliendi keeles rääkida oskavad ning panustama just kliendikesksusele senisest kümme korda enam aega ja ressurssi," märkis ta.

Tuhande töötajaga Elisa Eesti ASi siht on saada suurimaks kommunikatsiooni- ja meelelahutusettevõtteks Eestis. Ettevõtte käive oli mullu 169,7 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755