Autor: Indrek Kald • 11. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA juhib Eesti tiimi maailma suurimal küberõppusel

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) juhib Eesti osalemist maailma suurimal rahvusvahelisel küberkaitseõppusel Locked Shields 2019, mille põhitegevus lõppeb täna.
Locked Shieldsi külastas ka president Kersti Kaljulaid koos Läti riigipea Raimonds Vējonisega.
Foto: VPK

RIA intsidentide käsitlemise osakonna (CERT-EE) juhi ning õppuse Eesti tiimi eestvedaja Tõnu Tammeri sõnul on maailmatasemel õppusel osalemine kasulik kõigile, kes küberturvalisuse tagamise ja intsidentide lahendamisega kokku puutuvad.

"Õppusel lahendame kõiki elus ettetulevaid olukordi ning seeläbi suurendame valmisolekut ja reageerimise kiirust ning info vahetamist partneritega. Iga-aastane õppus toob kokku erinevate riikide ja asutuste eksperdid, tänu millele saame tugevdada kontakte ning jagada üksteisega kogemusi," selgitas Tammer.

Eestit esindab Tallinnas toimuval õppusel pea 45-liikmeline ekspertidest kokku pandud esindustiim, kuhu lisaks RIA töötajatele kuuluvad mitukümmend riigiasutuse ja eraettevõtte spetsialisti, kelle ülesanne on hoida töös küberrünnaku alla sattunud elutähtsaid teenuseid nagu elekter, vesi, side jms.

NATO küberkaitsekoostöö keskuse korraldatav õppus Locked Shields 2019 on suurim omanäoline õppus maailmas ning sellest võtab osa tuhat küberturbe eksperti pea 30 riigist. Kokku teeb kaasa 23 meeskonda, mis on õppuse ajaloo suurim osalejate arv.

Õppusel osalejad tegelevad reaalajas võrkude ja juhtimissüsteemide vastaste küberrünnete tõrjumisega, lisaks peavad meeskonnad lahendama strateegilisi ülesandeid, viima läbi digiekspertiisi, lahendama õigusküsimusi ja vastama meediapäringutele.

Kokku on õppuse mänguvõrgus ligi 4000 virtuaalset süsteemi, osalejad peavad lahendama ligi 2500 rünnakut.

Iga-aastane rahvusvaheline küberkaitseõppus Locked Shields sai alguse 2010. aastal. 2017. aastal saavutas Eesti võistkond teise koha.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755