Autor: Indrek Kald • 30. aprill 2019

Riigikogu innovatsiooni toetusrühmas vaid üks liige koalitsioonist

Riigikogu liikmed moodustasid eile innovatsiooni toetusrühma, kuhu kuulub 18 liiget opositsioonist ja üks koalitsioonist.
Riigikogu innovatsiooni toetusrühma kuulub ainsa valitsuskoalitsiooni liikmena Ruuben Kaalep EKREst.
Foto: Erik Peinar

Riigikogu innovatsiooni toetusrühma esimees on Maris Lauri reformierakonnast. Toetusrühma kuuluvad tema parteikaaslased Kaja Kallas, Hanno Pevkur, Aivar Sõerd, Yoko Alender, Kristen Michal, Annely Akkermann, Johannes Kert, Jürgen Ligi, Signe Kivi, Liina Kersna, Jüri Jaanson, Keit Pentus-Rosimannus, Andres Sutt, Heidy Purga ja Taavi Rõivas. Lisaks sotsiaaldemokraat Helmen Kütt ning ainsa valitsuskoalitsiooni esindajana Ruuben Kaalep EKREst.

Toetusrühma juhi Maris Lauri sõnul on nende eesmärk aidata kaasa innovatsiooni arengule ja teadussaavutuste jõudmisele ettevõtlusesse ning uutesse teenustesse ja toodetesse. Prioriteetidena nimetas Lauri rakendusuuringute keskuse loomist ning suuna võtmist sellele, et erasektoris kasvaks tugev ja laiapõhine teadus- ja arendustegevus ning innovatsioon.

"Tahame aidata kaasa Eesti majanduse targaks muutmisele. Innovatsiooni senisest suurem rakendamine ettevõtetes on hädavajalik mitte üksnes Eesti majandusarengu tagamiseks, vaid kogu ühiskonna arenguks," kinnitas Lauri.

Tema sõnul on vaja, et senisest palju enam teadussaavutusi rakendataks kas siis tootmise korraldamisel või uute toodete-teenustena. "Jõudmaks uute innovaatiliste toodete ja teenusteni, peame aga senisest rohkem suunama tähelepanu ja ressursse rakendusuuringutesse. Rakendusuuringute keskuse, mis abistaks ettevõtteid rakendusuuringutes ning tootearenduses, rajamine on selleks hädavajalik," selgitas Lauri.

"Innovatsiooni teema vajab laiemat tähelepanu, sealjuures peame jõudma selleni, et erasektori teadus- ja arendustegevuse võimekus suureneks oluliselt," lisas Maris Lauri.

Käesoleva riigikogu koosseisu moodustatud e-Eesti toetusrühma kuulub samuti vaid üks koalitsiooni esindaja (Erki Savisaar keskerakonnast). Vaid viieliikmelises lairibavõrgu toetusrühmas on valitsuserakondade esindajaid kolm (lisaks Savisaarele veel keskerakondlased Kalev Kallo ja Marek Jürgenson).

Parlamendirühmad aitavad riigikogu liikmeil suhelda teiste riikide kolleegidega, viia ellu välispoliitikat ja tutvustada Eestit mujal maailmas. Toetusrühmade kaudu saavad parlamendi üksikliikmed ja fraktsioonid tõmmata tähelepanu konkreetsele teemale, toetada või kaitsta kitsama eluvaldkonna huve.

XIV riigikogu on moodustanud 50 parlamendirühma ja 36 toetusrühma.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052