Autor: Indrek Kald • 3. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küberõppusel on ohus Eesti energiajulgeolek

Täna lõppeb riigi infosüsteemi ameti, energeetikafirmade ja küberkaitseväelaste ühine küberõppus, mis oli osa õppusest Kevadtorm.
Küberõppus on osa kolmenädalasest õppusest Kevadtorm.
Foto: kaitseministeerium

Kübertormi õppuse stsenaariumi järgi tuleb lahendada hädaolukord, mille põhjustas elektrialajaamast leitud seade, mis tekitab energeetika ettevõtete süsteemidesse ohtlikud tagauksed ja anomaaliad.

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) juhtiveksperdi Kaido Tee sõnul sõltuvad meie igapäevased teenused nagu elekter ja vesi ning ka Eesti julgeolek üha rohkem infotehnoloogiast. "See ei ole iseenesest nõrkus, kuid see on suur vastutus riigile ja ettevõtetele. Me peame mõtlema ja valmis olema selleks, et kõike saab rünnata. Ja nii ei erine teistest süsteemidest ka energiasektor," ütles ta.

"Infosüsteemide tervisest sõltub, mis hakkab toimuma füüsilises maailmas. Võite ette kujutada milline olukord on riigis, kus küberrünnaku tõttu pole nädal aega elektrit," lisas Tee.

Tema sõnul on teoreetiliselt võimalik igasse süsteemi sisse murda, mistõttu peame oleme kontaktis partneritega, kellega hakkame päriselt süsteemi nõrkust lappima. "On hilja hakata kriisi ajal üksteist tundma õppima," tõi Tee välja põhjuse, miks harjutatakse valmisoleku tõstmist.

Õppuse käigus mängitakse läbi ka seda, kuidas riik suunab oma kübervõimekuse erasektori kaitseks. "Kui eraettevõte vastutab elektrienergia või veevarustuse eest, siis on riigil vaja, et need teenused maha ei kukuks. Sestap harjutame ka seda, kuidas riigisektori spetsialisti ehk küber-kiirreageerijad saaksid firmasid aidata," märkis Kaido Tee.

Kahepäevalises õppuses osalevad ka kaitseliidu küberkaitseüksus, kaitseväe küberväejuhatus, Elering, Elektrilevi ja Eesti Energia. Osapooled peavad info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaid testima, jälgima digitaalset infovahetust ja seda analüüsima ning selgitama välja pahavara päritolu.

Esmaspäeval alanud õppusel Kevadtorm osaleb kokku üle 9000 kaitseväelase 13 riigist. Õppusesse panustavad nii maavägi, õhuvägi kui merevägi. Kaasatud on 1. jalaväebrigaad, 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus ning teised kaitseväe ja kaitseliidu üksused. Kevadtormil osalevad ka NATO lahingugrupi ning õppuste ajaks Eestisse saabunud liitlas- ja partnerriikide kaitseväelased. Kokku kestab õppus 17. maini.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474