Autor: Indrek Kald • 14. mai 2019

Eesti IKT-firmad tutvustasid Lääne-Aafrikas e-riiki

Eesti IKT-klastri ettevõtted tegid Elevandiluurannikul Abidjanis koolituse 40-le Aafrika riikide avaliku sektori esindajale, kohtusid IT ministeeriumi ja rahvusvaheliste abiorganisatsioonide esindajatega ning sõlmisid kohalikega ühiste kavatsuste protokollid.
Eesti IKT-klastri esindajad Abidjanis.
Foto: Erakogu

"Praktiliste töötubade eesmärk on tõsta Aafrika riikide avaliku sektori organisatsioonide ja valitsusasutuste digitehnoloogiate rakendamise võimekust," selgitas Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia klastri juht Doris Põld 6.-9. maini toimunud visiiti.

"Meie loodud lahendused on rakendatavad ka mujal, ja seda me töötubades osalevatele riigiametnikele ka näitasime," lisas ta. Aafrika riikides e-valitsemise alase koostöö toetamise projekti käigus loodi klastri ettevõtete poolt tehnoloogiline demolahendus, mille kaudu saab reaalse kogemuse e-riigi toimimisest.

Elevandiluuranniku IT-arengute eest vastutava organisatsiooni ANSUT ja IKT-klastri partneri Cybernetica ASi vahel sõlmiti ühiste kavatsuste kokkuleppe. "Selle laiapõhjalise kokkuleppe najal avaneb meil võimalus pakkuda Elevandiluurannikule maailmatasemel teadmisi mitmes valdkonnas, kus Eesti ettevõtetel ekspertteadmised tekkinud on," märkis Cybernetica andmevahetustehnoloogiate juht Riho Kurg.

"Peamine eesmärk on välja töötada tugev, Eesti kogemusel põhinev e-riigi vundament ja aidata Elevandiluurannikul parandada üldist e-teenuste kättesaadavust kodanike jaoks," lisas ta.

Tarkvaraettevõte Reach-U sõlmis koostöö kokkuleppe organisatsiooniga Digital Afrique Telecom. "Tegemist on konkreetse näitega, kus Eesti IKT-klastri kaudu on arenenud välja väärtuslik koostööpartner meie klastri ettevõtte jaoks, kellega koos soovitakse jätkata antud piirkonnas ühisprojektide ettevalmistamist," ütles klastri juht Doris Põld.

Klastri visiit on osa projektist "Aafrika riikides e-valitsemise alase koostöö toetamine", mille elluviimist toetab Eesti välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest.

Abidjan on Elevandiluuranniku suurim linn ja endine pealinn (1933–83). 23 miljoni elanikuga Elevandiluurannik, ametlikult Côte d'Ivoire'i Vabariik, asub Lääne-Aafrikas Guinea lahe põhjarannikul.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052