Autor: Indrek Kald • 15. mai 2019

59% töötajaist varjab ülemuse eest tegevusi sotsiaalmeedias

59% töötajaist varjab tegevusi sotsiaalvõrgustikes oma juhtkonna eest ning pooled ei räägi kolleegidele oma tegevustest internetis.
29% töötajaist ei soovi, et tööandjad teaks, milliseid saite nad tööl olles külastavad.
Foto: Pixabay

Värske uuringu järgi tuleb 90% töötavatest inimestest internetti mitu korda päevas ning enamikul võib olla keeruline eraldada era- ja tööelu. Vene andmeturbefirma Kaspersky hiljuti avaldatud "Globaalne aruanne konfidentsiaalsusest" näitab, et iga teine töötaja (59%) eelistab varjata ülemuse eest oma tegevusi sotsiaalvõrgustikes.

Statistiliselt viibib keskmine töötaja oma elust 13 aastat ja kaks kuud tööpostil. Kogu see aeg pole otseselt seotud tööülesannete lahendamise ja mööda karjääriredelit liikumisega: peaaegu kaks kolmandikku (64%) töötajatest tunnistasid üles, et külastavad iga päev tööga mitteseotud saite oma töökohal.

Peaaegu kolmandik (29%) töötajatest ei soovi, et tööandjad teaks, milliseid saite nad külastavad. Iga teine (52%) ei taha, et sellest teaksid ka kolleegid.

Teiselt poolt on tegevused paljudele sotsiaalvõrgustikes vähem privaatseks asjaks, millest võivad teada kolleegid, mitte juhtkond. Tõenäoliselt on see seotud sellega, et töötajad kardavad tekitada kahju ettevõtte kuvandile, või sellega, et töö tootlikkuse vähendamise ohud panevad ettevõtteid jälgima töötajate aktiivsust sotsiaalvõrgustikes ja langetama vastavaid personaliotsuseid.

Selline poliitika on viinud selleni, et iga teine (59%) töötaja ei taha, et juhtkond teaks tema tegevustest sotsiaalvõrgustikes, aga 54% ei soovi avaldada seda teavet isegi kolleegidele.

Veel 34% ei taha näidata tööandjale oma teadete ja e-kirjade sisu ning 5% töötajatest ütles isegi, et nende karjäär oli täiesti hävinud isikliku informatsiooni lekke tulemusel. Nõnda hakkavad inimesed muretsema selle pärast, kuidas luua ettevõtte sees soodne maine ning mitte hävitada eksisteerivaid suhteid töökohal.

"Kuna interneti kasutamine on kaasaegse elu lahutamatu osa, hakkavad kustuma piirid online-tegevuste vahel tööl ja kodus. Üks vale tegevus internetis võib osutada tagasipöördumatut mõju isegi väga ambitsioonika töötaja võimele tõusta mööda karjääriredelit tulevikus," kommenteeris Kaspersky tarbijatoodete turunduse osakonna juhataja Marina Titova.

Turvalise internetikasutuse reeglid

Tööl internetiohtude ohvriks mittelangemiseks tuleb digitaaltehnoloogiate ajastul järgida järgmisi aluspõhimõtteid:

Ärge avaldage midagi, mida võib pidada solvavaks, sündsusetuks, isiklikuks või laimavaks. Kui kahtlete, ärge avaldage.

Pidage meeles, et süsteemiadministraatorid võivad vähemalt teoreetiliselt teada, milliseid saite te külastate.

Ärge häirige kedagi kolleegidest, partneritest, konkurentidest või klientidest, ärge ähvardage neid, ärge diskrimineerige neid ja ärge alandage: ei sotsiaalvõrgustikes ega teadetes, e-kirjades ega mingil muul viisil.

Ärge avaldage teiste töötajate, klientide, tarnijate ega firma toodete fotosid eelneva kirjaliku loata.

Alustage salasõnade halduri kasutamist, et teie kasutajakontod sotsiaalvõrgustikes ja muud isiklikud kasutajakontod ei oleks kolleegide sanktsioneerimata ligipääsu riski all.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755