Autor: Indrek Kald • 20. mai 2019

Jõustusid uued SI põhiühikute definitsioonid

Tänasest jõustusid üleilmselt uued rahvusvahelise mõõtühikute süsteemi (SI) põhiühikute definitsioonid, mille esimesteks kasutajateks on ilmselt elektroonikatööstused.
Edaspidi tugineb SI süsteem täielikult füüsikalistele fundamentaalkonstantidele.
Foto: Metrosert

20. mail tähistatakse rahvusvahelist metroloogiapäeva ning sellega kaasneb märgiline hetk SI süsteemi põhiühikute defineerimises. Edaspidi tugineb SI süsteem täielikult füüsikalistele fundamentaalkonstantidele.

"Kõige olulisem on massi mõõtühiku, kilogrammi ligi 110aasta vanuse definitsiooni muutmine tänapäevaseks ning selle seotus füüsikalise fundamentaalkonstandi – Plancki konstandiga," märkis ASi Metrosert teadus-arendusdivisjoni juht Toomas Kübarsepp.

"Piltlikult öeldes saab uut sõnastust järgides mõõta nii maakera kui ka aatomi massi, mis varem oli keeruline või pea võimatu. Sündmus on ülemaailmse metroloogia kogukonna jaoks märgilise tähendusega," lisas ta.

Samuti on olulised kolme SI põhiühiku – ampri (elektrivoolu tugevus), kelvini (temperatuur) ja mooli (ainehulk) sõnastuste uuendused. Ühtse sõnastuse huvides lihviti ka meetri (pikkus), sekundi (aja intervall) ja kandela (valgustugevus) definitsioone. Nüüdsest on kõik põhiühikud defineeritud looduslike fundamentaalkonstantide, mitte materiaalmõõtude kaudu.

SI põhiühikute uute definitsioonide jõustumine 20. mail 2019 lepiti kokku mullu novembris Prantsusmaal toimunud Kaalude ja Mõõtude Peakonverentsi 26. istungil. SI muudatused ei tähenda tavatarbijatetele koheseid muutusi igapäevaste mõõtmistega seoses.

Kübarsepa sõnul jääb poes kilogramm ikka kilogrammiks ning esmasteks ja kiiremateks ühikute muudatuste kasutajateks on arvatavasti elektroonika- ja ravimitööstuse ettevõtjad, kellel on tooteprotsessis vajalik täpselt mõõta väga väikseid koguseid, tagades samal ajal usaldusväärsuse läbi SI ühikute kasutamise.

SI põhiühikute eestikeelseid definitsioone kajastava postriga on võimalik tutvuda Metroserti kodulehel. Koostöös haridus- ja teadusministeeriumi ning füüsika seltsiga levitatakse infot SI põhiühikute muudatuste kohta Eesti koolides.

Koostöös Omnivaga antakse täna välja ka postmark Metrosert 100, mis on pühendatud SI süsteemi muudatuste jõustumisele ja ASi Metrosert sajandale aastapäevale.

Igal aastal toimuval rahvusvahelisel metroloogiapäeval meenutatakse meetrikonventsiooni allkirjastamist 20. mail 1875. aastal, millega pandi alus ülemaailmsele metroloogiataristule. Metroloogiapäeva tähistatakse, et tunnustada igapäevaselt metroloogiavaldkonnas tegutsevate inimeste tööd ning juhtida tähelepanu mõõtmiste olulisusele igapäevaelus.

Eesti metroloogia keskasutus AS Metrosert on riigile kuuluv äriühing, mis tegeleb mõõtevahendite kalibreerimise, taatlemise, erimõõtmistööde ning juhtimissüsteemide ja toodete sertifitseerimisega, hoiab ja arendab riigietalone, korraldab täienduskoolitusi ning on tunnustatud väärismetallide katselabor.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755