Autor: Indrek Kald • 21. mai 2019

Keeletehnoloogia infopäev toob kokku ülikoolid ja firmad

Täna Tallinnas Lift99 saalis toimuv infovahetuspäev keeletehnoloogide ja ettevõtete ning asutuste vahel keskendub tehnoloogia vahendite ja võimaluste kasutamisele.
Sissejuhatuse keeletehnoloogia programmist ja arendamisest teeb Arvi Tavast.
Foto: Uku Kruusamagi

Kell 12-15 toimuval üritusel on osalema oodatud kõik, kellel keeletehnoloogia võimaluste vastu huvi või vahendite järele vajadus.

Infovahetuspäeva korraldava haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna projektijuht Kadri Vare märkis, et tehnoloogia on üha enam meie igapäevase elu osa ja me suhtleme selle vahendusel järjest rohkem.

"Head ja kasutajasõbralikud lahendused on vajalikud pea kõigis eluvaldkondades," ütles Vare. "Võtame näiteks kõnetuvastuse ehk tehnoloogia, mis muudab kõne tekstiks. Kõnetuvastus on muutumas asendamatuks abiliseks näiteks meediamonitooringus ning mistahes kõnede automaatsel üleskirjutamisel, aga ka erinevate seadmetega suhtlemisel," selgitas ta.

Infovahetuspäeval teeb sissejuhatuse Eesti keeletehnoloogia programmist ja arendamisest Arvi Tavast. Seejärel tutvustab Tanel Alumäe tehnikaülikool)ist kõnetuvastust ning Mark Fišel Tartu ülikoolist masintõlget ja närvivõrkudel põhinevat kõnesünteesi.

Edasi räägib Martin Luts Tilde Eesti OÜst keeletehnoloogia teenustest, Siim Orasmaa Tartu ülikoolist vahenditest eesti keele analüüsil, sh faktieraldusel ja hoiakute/meelsuse analüüsil. Texta OÜ esindaja Raul Sireli teema on vabatekstianalüüsi kasulikkus ettevõtte äriprotsessides, Kairit Sirts Tartu ülikoolist tutvustab närvivõrkudel põhinevaid tekstianalüüsi mudeleid, mida kasutades on võimalik luua erinevaid tekstikaeve rakendusi. Seejärel kõneleb Tõnis Nurk eesti keele instituudist kõnesünteesist ja teksti meelsuse määramisest.

Samuti saavad sõna ettevõtted ja asutused, et oma keeletehnoloogia vajadusi või kasutusnäiteid tutvustada. Pärast ettekandeid on võimalik vabas vormis vestelda ning vajadusi kirjeldada ja teadmisi vahetada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755