Autor: Indrek Kald • 24. mai 2019

Eesti piirdus rohetehnoloogia konkursil eriauhinnaga

Viie aasta jooksul kolm korda eestlaste poolt võidetud Euroopa suurimal rohetehnoloogia idufirmade konkursil PowerUp! tänavu Eesti firmadel esikolmikusse asja polnud.
Esmakordselt välja antud eriauhinna puhta õhu kategoorias võitis Eesti idufirma Roofit.solar.
Foto: Jakub Wlodek
Konkursi üldvõit ja 50 000eurone peaauhind läks Slovakkia ettevõttele Danubia NanoTech, mis arendab andureid elektriautode akudele. Teise koha ja 10 000eurose auhinna sai Atlant 3D Lätist, mis on loonud 3D-printeri mikro- ja nanokiipide loomiseks. Kolmas koht ja 5000eurone auhind läks firmale V-Chiller Ungarist energiasäästliku jahutusseadme eest.
Küll anti esmakordselt välja eriauhind puhta õhu kategoorias, mille võitis Eesti idufirma Roofit.solar. Nende uut tüüpi päikesepaneelides on tavaline katusekattematerjal ühendatud päikesest elektri tootmisega. Tunnustusega kaasnes 3000eurone preemia, mille pani välja suurettevõte Veolia.

Roofit.solar kaasasutaja Helen Anijalg rõõmustas, et nende toode leidis äramärkimist just keskkonna ja puhta õhu kontekstis. "Päikesekatus annab majapidamisele energiat ilma õhku saastamata ning on säästlik, sest ühe paigaldusega saab majapidamine katusekatte, mille sisse on juba integreeritud päikesest elektrit tootev funktsioon," märkis ta.

"Roofit.solar elektrit tootev metallkatus on arhitektuurselt paljudesse piirkondadesse sobiv lahendus ja annab võimaluse olla ise taastuvenergia tootja," kirjeldas Anijalg ettevõtte pakutavat lahendust. Roofit.solar pääses ainsa Eesti ettevõttena hiljuti Saksa energiaagentuuri poolt koostatud maailma saja parima energeetika valdkonna idufirma hulka.

Tehnopol Startup Inkubaatori projektijuhi ja võistluse Eesti eestvedaja Heleri Holmi sõnul on Eesti ettevõtjad Euroopa rohevaldkonnas muljetavaldavalt esinenud, PowerUp! konkursilt on eelnevalt kolmel korral koju toodud esimene ning ühel korral teine koht.

"InnoEnergy on üks Euroopa suurimaid rohevaldkonna toetajaid, kes viimasel paaril aastal ka mitmesse Eesti idufirmasse investeerinud. Oleme uhked, et teaduspargist Tehnopol on juba mitu ettevõtet PowerUp! konkursi lõppfinaali jõudnud ja edukalt esinenud - sel korral rõõmustame koos Roofit.solariga. Meie eesmärk on aidata ettevõtetel investeeringuid kaasata ning uutele turgudele siseneda. InnoEnergy korraldatav PowerUp! konkurss on hea võimalus selle elluviimiseks," rääkis ta.

Konkursi finaalvõistlus toimus 21. mail Poolas Krakówis. Üle 300 idufirma seast pääses riiklikest eelvoorudest lõppvõistlusele 14 iduettevõtet Ungarist, Poolast, Tšehhist, Slovakkiast, Sloveeniast, Serbiast, Leedust, Lätist, Eestist, Rumeeniast, Bulgaariast, Horvaatiast, Türgist ja Kreekast.

PowerUp! võistlus ei ole ainult energiaettevõtetele suunatud. See on avatud ka lahendustele, mille keskmes on liikuvus, puhta õhu tehnoloogiad, soojus, rohe- ja nutitehnoloogiad.

EIT InnoEnergy koostööpartneriks Eestis on teaduspark Tehnopol, mis arendab rohetehnoloogia valdkonda alates aastast 2010 koostöös teadus- ja tööstuspargiga Pakri.

Ituudised.ee toetajad:
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105