Autor: Indrek Kald • 31. mai 2019

Sandor Liive tuumajaama arendaja kaasas raha

Eesti Energia eksjuhi Sandor Liive juhitav OÜ Fermi Energia kaasas osanikelt ja investoreilt 260 000 eurot, et arendada välja Euroopa esimene väike moodulreaktor. Osanike seas on ka idufirma Lingvist asutaja Mait Müntel.
Fermi Energia nõukogu esimees Sandor Liive.
Foto: Andras Kralla

"Eestil ei ole põlevkivist elektri tootmise kiirel vähenemisel teisi valikuid kui Soomel ja Rootsil, tagamaks elektriga varustuskindlust- tuumaenergia on ainus juhitava tootmise ja süsinikheitmeta valik," märkis Fermi Energia nõukogu esimees Sandor Liive.

"Eestile sobivad vaid väiksed reaktorid ning neljanda põlvkonna reaktorid on 2030. aastaks tõsiseltvõetav võimalus kui Eestis endale protseduurid ja tehnoloogiad selgeks teha," lisas ta.

Fermi Energia kaasas esimeses rahastusvoorus investeeringutena viielt investorilt ja osanikelt 260 000 eurot. Selle abil koostatakse aasta lõpuks analüüs „"Väikse moodulreaktori sobivus Eesti energiavarustuse tagamiseks ja kliimaeesmärkide täitmiseks 2030+".

Analüüsi koostajad on eri osade kaupa Tartu ülikooli füüsika instituut, TalTechi elektroenergeetika ja mehhatroonika instituut, emeriitprofessor Aadu Paist, Fortum Nuclear Services, Soome tehnoloogiauuringute keskus VTT ja Belgia energiaettevõte Tractebel.

Avaldatava teostatavusanalüüsi alusel on võimalik põhjalikult ühiskonnas ja otsustajate poolt kaaluda väikse moodulreaktori sobivust Eesti energiavarustuse tagamiseks ja kliimaeesmärkide täitmiseks, kinnitas Fermi Energia.

Juhatuse liikme Kalev Kallemetsa kinnitusel kaalub ettevõte analüüsi raames nelja reaktoriarendaja tehnoloogiat ning ei tee lähiaastail tehnoloogia eelvalikut. "Alles peale seda, kui USAs või Kanadas esimene uuetüübiline reaktor litsentseeritud ning reaktori edukalt ehitatud ja käivitatud - eeldatavalt 2028 aastaks -, on tõsiseltvõetav teostada põhjalik tehnoloogiatarnija valikuprotseduur ning esitada Eestis ehitusloa taotlus," sõnas ta.

Kallemetsa sõnul peab Eesti avalikkus ja riik tuumaenergiat tõsiselt kaaluma ning valitsus arendama võimekuse loataotlusi menetleda. "Samas oleme väga rahul Eesti teadlaste, ettevõtjate, avalikkuse ja riigi senise vastuvõtuga uue põlvkonna tuumaenergia võimalusele. Täheldame arvestatavat Euroopa energiaettevõtete huvi osaleda uue põlvkonna tuumaenergeetika arendamises energiadefitsiidis piirkonnas," selgitas Kallemets.

Fermi Energia on Sandor Liive, Kalev Kallemetsa, Henri Ormuse, Marti Jeltsovi, Mait Münteli ja Kaspar Kööpi asutatud ettevõtte arendamaks väikse moodulreaktorist elektri tootmise võimalikkust Eestis. Ormus, Kööp, Jeltsov ja nõukogu liige Merja Pukari on omandanud tuumaenergia teaduskraadid kuninglikus tehnikaülikoolis Stockholmis.

Optsioonilepingud on sõlmitud tuumaenergia kogemusega juristi ning rahvusvahelise kogemusega vesinik-ja sünteetilise kütuste spetsialistiga. Reaktoriarendajatega on sõlmimisel siduvad koostöölepingud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755