Autor: Indrek Kald • 3. juuni 2019

Mainor meelitab India tudengeid Eestisse õppima ja IT-sektorisse tööle

Ettevõtluskõrgkool Mainor alustab koostööd kolme India ülikooliga, et sealsed tudengid Eestis õppimise järel jääksid siia IT-sektorisse tööle. Aastas võiks selle mudeli kaudu lisanduda meie tööturule paarsada eesti keelt valdavat India tippspetsialisti, ütles Mainori juht Kristjan Oad.
Ettevõtluskõrgkooli Mainor tegevjuht Kristjan Oad.
Foto: Erakogu

Eesti suurima erakõrgkooli tegevjuhi Kristjan Oadi sõnul hõlmavad koostöölepingud õppekavade võrdlust, vastastikku sarnase õppe tunnustamist, üliõpilaste ja õppejõudude vahetust ning teaduskoostööd.

India üliõpilastel on võimalik arvestada Eesti õppeainete sisule ja tasemele vastavat varasemat õpet, et vältida kordamist ja läbida õpe Eestis kiiremini. "Õpetame Eestis neid aineid, mida Indias pole praegu võimalik õppida. Näiteks eesti keelt ja spetsiifilisemaid tarkvaraarenduse või arvutimängude disaini aineid. Samal ajal viime üliõpilasi juba kokku Eesti tööandjatega, kes selliste oskustega inimesi otsivad," ütles Oad.

Tema sõnul läheb igal aastal kümneid tuhandeid hea haridusega India noori õppima ja tööle USAsse. "India talendid ongi USA idufirmade edu üheks aluseks ning Indiast on pärit näiteks nii Google´i kui Microsofti juhid. Kui tahame olla Euroopa Silicon Valley, ei saa me lubada ameeriklastel kõiki teravaid pliiatseid endale meelitada," ütles Oad.

"Uus koostööprogramm teeb India tudengitele Eestisse õppima tulemise lihtsamaks ja integreerib neid juba õppe ajal ühiskonda," lisas Mainori juht.

Esialgu on ettevõtluskõrgkooli Mainor partnereiks India ülikoolid Chitkara University, Lovely Professional University ning Graphic Era University, kus õpib kokku üle 60 000 tudengi. Kui koostöö sujub, on võimalik partneriteringi laiendada.

"Esimestel aastatel tuleb partnerülikoolidest meile ilmselt mõni, kõige enam paarkümmend üliõpilast. Pikemas plaanis võiks sellise mudeli kaudu aastas lisanduda Eesti tööturule paarsada Indiast pärit, Eestis hästi kohanenud ja eesti keelt valdavat tippspetsialisti," rääkis Oad. Ta lisas, et Eesti kõrgkoolide tegevus Indias ning siin õppivate Indiast pärit üliõpilaste arv on aasta-aastalt kasvanud.

Eesti suursaadiku Indias, Riho Kruuvi sõnul on India Eesti kõrgkoolide jaoks suure potentsiaaliga turg, sest rohkem kui miljardi elanikuga riigis on palju noori inimesi ja Eesti haridus annab neile tiheda konkurentsiga tööturul eelise.

"India üliõpilasi iseloomustab hea inglise keele oskus, samuti ka valmidus õppida muid keeli nagu eesti keel. Meeldiv on näha, et Eesti ettevõtluskõrgkool Mainor ja ka teised Eesti kõrgkoolid on leidnud endale Indiast head koostööpartnerid. Eestit teatakse Indias meie e-riigi ja digitaalse arengu kõrge taseme poolest. IT-alal on võimalik rohkem koostööd teha nii Eesti ja India kõrgkoolide kui ka ettevõtete vahel," kommenteeris suursaadik.

Mainor osaleb ainsa Eesti kõrgkoolina ka ettevõtja Peter Vesterbacka loodud initsiatiivis EduNation. See ühendab Soome ja Eesti kõrgkoole, et meelitada ühiselt siia regiooni helgeid päid ennekõike Aasiast.

"Fakt on see, et Hongkongist või Mumbaist vaadates on Eesti ja Soome üks regioon. Erinevused majanduses, kultuuris ja isegi keeles on väiksemad kui kahe India osariigi vahel. Globaalses rebimises talentide nimel tuleb soomlastega seljad kokku panna, muidu jääme ääremaaks," selgitas Ettevõtluskõrgkooli Mainor tegevjuht Kristjan Oad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755