Autor: Indrek Kald • 5. juuni 2019

Harku vald plaanib roboti abil säästa viiendiku ametnike tööajast

Harku vallavalitsus hoiaks tööprotsesside automatiseerimise tulemusena kokku viiendiku ametnike tööajast, selgus tarkvararobootika ettevõtte Flowit Estonia kaasabil tehtud analüüsist.
Tarkvararobootika ettevõtte Flowit Estonia juhatuse liige Juhan-Madis Pukk.
Foto: Flowit

Esimese Eesti omavalitsusena viis Harku vallavalitsus läbi pilootprojekti, mille käigus kaardistas tööprotsesside automatiseerimise võimalused.

"Selgus, et viiendik Harku valla ametnike tööajast kulub korduvatele tegevustele, millega saaks edukalt hakkama ka robot," sõnas tarkvararobootika ettevõtte Flowit Estonia juhatuse liige Juhan-Madis Pukk.

"Automatiseerimist võimaldavaid töölõike on eelkõige ehitustegevuse planeerimise, personalitöö, raamatupidamise ja toetuste väljastamine tööprotsessides, mis moodustavad kokku keskmiselt 20% vallas töötavate inimeste tööajast," täpsustas ta.

Harku vallavolikogu esimees ja automatiseerimisprojekti eestvedaja Kalle Palling tõi välja, et töö automatiseerimise tulemusena jääb inimestel rohkem aega nende ülesannete täitmiseks, mis vajavad loovat mõtlemist ja mille jaoks ei saa kasutada valmis lahendusi.

"Näiteks võib tuua toetuste väljastamise protsessi, mis puudutab väga paljusid valla elanikke. Kui enamike toetuste kontrollimise ja väljastamise puhul on tegemist standardsete protsessidega, millega saab edukalt hakkama ka robot, siis rohkem aega ja pühendumist vajavate erilahendustega tegelemiseks on seni olnud keerulisem aega leida, kuid edaspidi peaks selleks jääma ligikaudu ühe tööpäeva võrra lisaaega nädalas," sõnas ta.

Palling plaanib teha ettepaneku ka teiste Harjumaa omavalitsuste töö automatiseerimiseks omavalitsuste liidu üldkogul. "Kuna omavalitsuste süsteemid on sarnased, siis on üheaegne automatiseerimine palju soodsam," lisas ta.

Tööprotsesside robootiline automatiseerimine võtab Harku vallavalitsusel aega ligikaudu kaks kuud, misjärel planeeritakse analoogset protsessi ka Viimsi, Järva ja Jõelähtme omavalitsustes.

Uuringud näitavad, et automatiseerimist võimaldavaid töölõike on pea kõikidel ametikohtadel ja tänapäeva infotehnoloogiliste võimaluste abil saab robotile usaldada ligikaudu 45% tööülesannetest.

"Parimad näited edukalt automatiseeritud protsessidest on maanteeameti e-teenindus ja füüsiliste isikute tulude deklareerimise automatiseeritud lahendus, mille abil hoitakse igal aastal kokku tuhandeid tunde riigiametite töötajate ja asutuste teenuseid kasutavate inimeste aega," märkis Flowit Estonia juhatuse liige Juhan-Madis Pukk.

Automatiseerimise abil tegelevad efektiivsuse kasvatamisega ka mitmed teised riigid, näiteks on analoogsed lahendused kasutusel Rootsi ja Norra riigiametites, kuid Eestis on Harku vald esimene neid võimalusi rakendav omavalitsus.

Enam kui 15 0000 elanikuga Harku vald on üks Eesti suuremaid omavalitsusi, vallavalitsuses töötab üle 50 inimese.

Flowit on 2007. aastal asutatud IT-ettevõte, mis tegeleb tööprotsesside automatiseerimise ning tarkvara kvaliteedi ja arendusega, andes tööd 20-le inimesele. Ettevõtte suuremad kliendid on Telia, NasdaqOMX, Luminor ja DSV.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755