Autor: Indrek Kald • 6. juuni 2019

Eesti toetab ELis kohtumenetluse digitaliseerimist

Eesti toetab Euroopa Komisjoni poolt liikmesriikidele plaanitavat kohustust luua piiriüleste kohtuvaidluste jaoks detsentraliseeritud infosüsteemid teabevahetuseks ning dokumentide ja taotluste edastamiseks.
Justiitsminister Raivo Aeg.
Foto: Liis Treimann

Täna Luksemburgis toimunud ELi justiits- ja siseküsimuste nõukogul toetas Eesti ettepanekut muuta piiriülestes tsiviilkohtuvaidlustes dokumentide kättetoimetamine ja kogutud tõendite vahendamine kõigile liikmesriikidele kohustuslikus korras digitaalseks.

"Eesti peab oluliseks tõhustada piiriülest tsiviilkohtumenetlust ja õiguslast koostööd liikmesriikide vahel, kasutades selleks digitaliseerimise ja uute tehnoloogiate pakutavaid võimalusi," kinnitas justiitsminister Raivo Aeg.

Praegu vahetatakse mitut liikmesriiki hõlmavates tsiviilasjades kõik dokumendid riikide vahel paberil, mis võtab pikalt aega. "Digitaalsel kujul dokumentide esitamine teise riiki on välistatud. See oleks aga oluliselt kiirem kui tänane süsteem," ütles Aeg.

Eesti toetab liikmesriikidele pandavat kohustust luua detsentraliseeritud infosüsteemid teabevahetuseks ning dokumentide ja taotluste edastamiseks teistesse liikmesriikidesse.

"Detsentraliseeritud süsteem võimaldaks Eestil säilitada oma infosüsteemid, kuid samas vahetada taotlusi teiste liikmesriikidega. See vähendab ka infoturbe ja andmekaitsega seonduvaid riske, sest kogu info ei paikne ühes keskses serveris. Kui IT-süsteemi kasutuselevõtt on kohustuslik, siis on selge, et kõigisse riikidesse saab esitada dokumente ühtemoodi digitaalselt. Seetõttu pooldame meie X-tee sarnase andmevahetusplatvormi e-Codexi lahendust, mis on tehtud just justiitsvaldkonna tarbeks ja mille loomises on Eesti ka aktiivselt kaasa löönud," selgitas Raivo Aeg.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755