Autor: Indrek Kald • 6. juuni 2019

Halb kogemus e-ostlemist Eestis ei pidurda

E-kaubandusega seotud negatiivsed kogemused e-ostlemise populaarsust Eestis ei pidurda: kasv ületab muu maailma taset kaks korda.
Ostude arv e-kanaleis kasvab Eestis kaks korda kiiremini kui mujal maailmas.
Foto: Pixabay

SEB andmeil on viimaste aastate jooksul eestlaste e-kanalites sooritatud ostude arv igal aastal kasvanud vähemalt 30%, ületades rahvusvahelist kasvunumbrit kaks korda. Vaatamata sellele, et panga uuringu põhjal on kaks kolmest e-kaubanduse kliendist toonud välja e-kaubandusega seonduva negatiivse kogemuse, teeb ikkagi ligi 90% vastanutest e-kanalitest regulaarselt oste.

E-kaubanduse peamisteks miinusteks nimetasid Eesti vastajad liiga pika tarneaja (43%) ja selle, et kätte saadud toode ei vasta varasemale kirjeldusele (40%). Lisaks kurtis 7% vastanuist, et ei saanud tellitud kaupa tagastada ja 6% langes enda aravtes pettuse ohvriks.

Vaatamata nendele negatiivsetele kogemustele on eestlaste usaldus internetikanalite vastu üsna kõrge – 80% vastanutest üldiselt usaldavad e-kaubanduskanaleid, 8% vastanutest kinnitasid, et usaldavad e-kaubanduskanaleid täielikult.

"Oskus digitaalsete kanalite kaudu osta on tänapäeval väga kasulik oskus. See suurendab inimese valikuvõimalusi, võimaldab ostusid mugavalt ja soodsamalt sooritada. 86% eesti inimeste arvates aitab e-ostlemine kokku hoida aega ning 26% arvates saavutada parimat hinna ja kvaliteedi suhet," kommenteeris SEB juhatuse liige Ainar Leppänen.

"Kuid nii nagu igas kiiresti arenevas valdkonnas, pakutakse ka e-kaubanduses aeg-ajalt lahendusi, millest kõik ei pruugi olla usaldusväärsed, ning ka sellega peab iga e-ostleja arvestama. Osta tasub e-kaupmeestelt, kelle lahendused on turvalised ja usaldusväärsed," sõnas ta.

SEB e-kaubanduse uuring korraldati SEB Eestis, Lätis ja Leedus koostöös Norstatiga kevadel. Uuringust võttis osa rohkem kui 3000 inimest, nende seas üle tuhande eestlase.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052