Autor: Indrek Kald • 27. juuni 2019

Guardtime aitab tagada ravikulude õiglase hüvitamise

Eesti küberturvalisuse ettevõte Guardtime aitab koos partneritega tagada plokiahela tehnoloogia ja tehisintellekti abil raviga seotud kulude õiglase hüvitamise nii raviteenuse pakkujatele kui ka ravimitootjatele.
Guardtime Eesti juht Ain Aaviksoo.
Foto: Kalev Lilleorg

Guardtime´i loodud tehnoloogia abil turvatakse andmete kasutamist ravitulemuste hindamise platvormil (Health Outcomes Assessment Platform), mis seob ravimite eest maksmise konkreetsete kliiniliste tulemuste ja patsientide rahulolu mõõtvate näitajatega.

Platvormi arendavad rahvusvaheline audiitorfirma Ernst & Young ning digitaalse tervishoiu ettevõte Sensyne Health.

"Platvormi arendamise eesmärk on lahendada tervishoiu valdkonna ühte suurimat väljakutset - hüvitiste sidumist tervishoiuteenuse osutajatele ja ravimitootjatele mõõdetud ravitulemuste kaudu," märkis Guardtime Eesti juht Ain Aaviksoo.

Ernst & Youngi tervishoiuplatvormile lisab ravitulemuste hindamiseks vajaliku tehisintellekti võimekuse digitaalset tervishoiuteenust pakkuv Sensyne Health. Guardtime´i vastutuseks on tagada privaatsete terviseandmete ja nende kasutuse usaldusväärsus, et kõik andmetega seotud tegevused oleksid kontrollitud ning andmeid kogemata või pahatahtlikult ei muudetaks.

"Täna läheb umbes 30% meditsiinis ringlevast rahast efektiivsuse puudumise tõttu raisku eeskätt just seetõttu, et valed patsiendid jõuavad kogu maailmas ravile valel ajal ja vales järjekorras. Paremini koordineeritud personaalses tervishoius saaks inimestele sama raha eest pakkuda kõvasti rohkem," tõdes Tartu Ülikooli arstina lõpetanud Aaviksoo.

Juba praegu turvab Guardtime tema sõnul paljusid meditsiiniandmeid, kaasa arvatud tervise infosüsteemi andmeid Eestis. "Kuna tervishoid on Guardtime´i üheks oluliseks fookusteemaks, jätkame valdkonnaga seotud projektide laiendamist ja otsime selleks oma meeskonda ka pidevalt lisajõude," sõnas Aaviksoo.

Guardtime´i plokiahela tehnoloogia on olemuselt matemaatiliselt tagatud küberturvalisuse lahendus digitaalsete andmete ja seadmete kasutuse ning väärkasutuse tuvastamiseks. Tänu oma ülesehitusele võimaldab see säilitada digiandmete muudatuste ajalugu, tuvastada koheselt, kes ja millal on digiandmeid muutnud, ning kasutada neid võimalusi korraga suure hulga andmete puhul kiiresti ja korraga.

Plokiahelal põhinevate küberturvalisuse lahenduste looja Guardtime tehnoloogiat on täna integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, nagu näiteks Riigi Teataja, kinnistusraamat, äriregister jm. Samuti teeb ettevõte koostööd rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, USA sõjavägi, tehnoloogiaettevõte Ericsson jt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755