Autor: Indrek Kald • 4. juuli 2019

Tallinna kogunevad Eesti sõbrad arutavad digiarengut

IT-ettevõtja Sten Tamkivi eestvõttel kogunevad homme taas Tallinna Eesti sõbrad üle maailma, selleaastase avasümpoosioni teemaks on "Areng digitaalajastul".
Toomas Hendrik Ilves ja Sten Tamkivi 2015. aastal Eesti sõprade kokkutulekul.
Foto: Raul Mee, fotograaf

5.–6. juulil toimub kaheksas Eesti sõprade rahvusvaheline kokkutulek, mille raames on Tallinnasse oodatud 18 riigist üle 120 ettevõtja ja kultuuritegelase, kes on panustanud Eesti majanduslikku ja kultuurilisse arengusse või sellest huvitatud. Külalistele tutvustatakse nii Eesti vaadet digivaldkonna tulevikule kui kultuurilugu.

"Tänavu möödub üheksa aastat president Toomas Hendrik Ilvese ja ettevõtja Margus Reinsalu korraldatud esimesest Eesti sõprade kokkutulekust. Nende aastate jooksul on Eesti sõbrad üle maailma saanud jälgida kiireid ja suuri edasiminekuid meie digiühiskonna, e-valitsuse ja kõrgtehnoloogilise ettevõtluse aladel," ütles ürituse selleaastase kokkutuleku üks korraldajaist, tehnoloogiaettevõtja Sten Tamkivi.

Välisministeeriumi kantsleri Rainer Saksa sõnul vajab Eesti heaolu ja julgeoleku tagamiseks liitlasi, partnereid, kuid kõige enam sõpru. "Ürituse eesmärk ongi ühest küljest luua ja hoida häid sidemeid, kuid teisalt ka tänada ja innustada meie sõpru," selgitas ta.

"Lisaks ettevõtjatele ning kultuuri- ja poliitikategelastele on üritusele oodata mitmeid Eesti aukonsuleid, kellel on oluline roll meie sõprus- ja majandussidemete loomisel maailmas," lisas ta. Üritusel on tema sõnul potentsiaal tuua kokku ärksad inimesed, uued ideed ja ettevõtmised.

Kokkutulek avatakse 5. juulil Vabamus traditsiooniks saanud sümpoosioniga "Quo vadis Estonia?", mille selleaastaseks teemaks on "Areng digitaalajastul" ja mida modereerib Sten Tamkivi.

"Viimaste aastate pingete ja emotsioonide tõttu Eestis, Euroopas ja ka terves maailmas on eriti kasulik koguda ühte ruumi kokku Eesti sõbrad, et arutada seda, mis Eestis juba hästi läheb, ja mis võiks minna veel paremini," sõnas ta.

"Mul on hea meel, et lisaks president Kaljulaidile ja Ilvesele on kohale tulemas ka Eesti ja Silicon Valley hinnatud ettevõtjad nagu Ott Kaukver ja Kristel Kruustük, et vahetada mõtteid meie väikese riigi tuleviku üle," kinnitas Tamkivi.

Programmi raames on külalistel võimalus kuulata riikliku sümfooniaorkestri ERSO kontserti, kohtuda presidendi ja peaministriga, osaleda laulupeol ning külastada Arvo Pärdi keskust.

Üritusel osalevad paljud välismaal tegevad eestlased ja Eesti sõbrad erinevatest eluvaldkondadest, sealhulgas Skandinaavia suurima meediagrupi Schibsted Media Rootsi haru juht Raoul Grünthal, Rootsi endine rahandusminister Pär Nuder, Põhja-Ameerikas tegutsev Eesti päritolu suurinvestor ja tippjuht Andrew Prozes ning logistikafirma Kühne + Nagel IT-juht Martin Kolbe, Proteus Digital Health juht Andy Thompsoni ning Broadway produtsent ja lavastaja Tony Spinosa.

Samuti on osalejateks Eesti ettevõtjad Ott Kaukver (Twilio), Kaidi Ruusalepp (Funderbeam), Kristel Kruustük (Testilio) ja Taavet Hinrikus (TransferWise) ning Eesti aukonsulid Singapuris, Trondheimis, Zwolles, Edinburghis ja Aberdeenis.

Eesti sõprade kokkutulek toimus esmakordselt 2010. aastal president Toomas Hendrik Ilvese, EASi ja ettevõtja Margus Reinsalu eestvedamisel. Sellel aastal on võõrustajad president Ilves ja maestro Neeme Järvi. Üritust korraldavad välisministeerium, EAS ja ettevõtja Sten Tamkivi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755