Autor: Indrek Kald • 9. juuli 2019

Telia mures 5G arengute pärast Eestis

Telia uue tehnoloogiajuhi Andre Visse sõnul on hetkeolukord mobiilside viienda põlvkonna ehk 5G osas Eesti digiarengu seisukohast murettekitav.
Telia Eesti tehnoloogiajuht Andre Visse.
Foto: Telia

"Soomest tulevad uudised 5G jõudmisest esimestesse linnadesse, Norras on riigil ja kohalikel operaatoritel väga tugev ja teineteist toetav koostöö, Taanis käivad samuti pilootvõrkude testimised jne. Kui varem olime oma arengutega esimeste seas, siis nüüd oleme jäämas tagaajaja rolli," selgitas ta.

Märtsis 5G sageduslubade konkursi Levikomi nõudel ajutiselt peatanud Tallinna ringkonnakohus otsustas aprillis konkursi lõplikult seisma panna, kuna pole välistatud, et sageduslubade jaotamine kolmeks piirab põhjendamatult konkurentsi. Levikomi juhi Peep Põldsammi sõnul oleks 5G konkursi kunstlik piiramine kolme sagedusloaga sisuliselt turulukk ja konkurentsi jõuga lämmatamine.

"Loodame jätkuvalt, et 5G lubade konkurssi pidurdav kohtuasi laheneb kiiresti. Kõikide tarbijate ja Eesti jätkuva digiarengu huvides on see, et alustatud 5G konkursiga oleks võimalik kiiresti edasi liikuda ja alustada testimise asemel reaalse 5G kommertskasutusega," sõnas Visse.

Telia Eesti tehnoloogiajuhi kinnitusel testib ettevõte hetkel 5G tehnoloogia toel lõppklientidele mõeldud teenuseid nagu koduinternet ja TV-teenus. "Näiteks Tabasalus käivad meil hetkel reaalselt koduteenuste testimised üle 5G tehnoloogia, mis puudutavad nii koduinterneti kui TV-teenust. Telia Sõle tänava hoonele paigaldatud 5G tugijaama toel oleme saavutanud erinevate seadmetega allalaadimiskiirusi ligi 1Gbit/s. Samuti on juba mõnda aega 5G testimised toimunud TalTechis," selgitas Visse.

"Ühesõnaga – me oleme omalt poolt valmis 5Gga välja tulema erinevates piirkondades ning erineva suunitlusega, seda nii era- kui ärikliendi vaates," lisas ta.

Andre Visse sai Telia Eesti tehnoloogiajuhiks 10. juunil.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052