Autor: Indrek Kald • 22. juuli 2019

Telia lahendus blokeerib üle miljoni petukõne nädalas

Kui täna möödus aasta Eestit tabanud petukõnede lainest, kus ligi 170 000 inimest said vastamata kõne Samoa numbrilt, siis nüüd välistab Telias rakendatud petukõnede kaitse laiaulatusliku petukõnede laine kordumist.
22. juulil möödus aasta Eestit tabanud petukõnede lainest, kus ligi 170 000 inimest said vastamata kõne Samoa numbrilt.
Foto: Pixabay

Nn wangiri-petukõned on probleemiks üle terve ilma ning Telia poolt väljatöötatud lahendus on maailmas ainulaadne. Käesoleval aastal on tänu uudsele tehnilisele lahendusele Telia Eesti mobiilside võrgus blokeeritud enam kui 300 000 petukõnet. Kokku blokeerib Telia üle miljoni petukõne nädalas.

Telia Eesti riskijuhtimise osakonna juhi Andreas Meisteri sõnul ennetab rakendatud kaitse laiaulatusliku wangiri-kõnede laine kordumist. "Koostöös Telia Companyga oleme Eestis kastutusele võtnud lahenduse, mis blokeerib mõneks ajaks petukõnede numbrid. Siiski ei saa petukõnede jõudmise võimalust kliendini täielikult välistada, sest kontrolli rakendumiseks on vaja mobiilsideliiklust," sõnas ta.

Rakendatud kaitse tõkestab ka vastamata kõne teinud numbrile tagasihelistamise, kuid seda alles pärast kaitse aktiveerumist.

Tundmatutelt välismaa numbritelt tulnud vastamata kõnedesse tuleb Meisteri sõnul suhtuda jätkuvalt skeptiliselt. "Kindlasti tuleks enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole. Kui vastamata kõne on mõne eksootilise riigi suunakoodiga ja inimesel ei ole teada kellestki lähedasest, kes seal riigis viibib, siis parem jätta antud numbrile tagasi helistamata," soovitas ta.

Pettureid on tema sõnul raske peatada ka seetõttu, et nad muudavad tihti oma tegutsemismustreid, näiteks vahetavad telefoninumbreid ning seetõttu on inimeste teadlikkuse tõstmine jätkuvalt väga oluline. "Uudishimu võib minna väga kalliks maksma," lisas Meister.

Samuti ei tohi reageerida SMSidele, kus palutakse tundmatule numbrile tagasi helistada või lubatakse suurt võitu – kõige targem on need kustutada ja kindlasti ei tasu avada ka seal olevaid linke.

Wangiri tähendab jaapani keeles ühe helina järel katkestatud kõnet. Petuskeem toimib järgnevalt: petukõne tegija poolt seadistatud robot helistab telefoninumbrile ning katkestab kõne pärast ühte või kahte helinat. Nii võib robot helistada mitu korda. Petukõne tegija ootab, et kõne saaja helistaks vastamata kõnele tagasi. Tagasihelistamisega maksab helistaja kaugekõne tasu, millest osa saab petukõne tegija.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755