Autor: Indrek Kald • 25. juuli 2019

Tele2 mitmekordistab andmeside võimsuse Euroopaga

Eesti suurim interneti välisühenduse pakkuja Tele2 mitmekordistab sidevõimsuse Euroopaga, mis loob ärivõimalusi suuri andmemahte vajavate ettevõtete siia toomiseks ja võimsate andmekeskuste ehitamiseks.
Tele2 Baltic Highway andmesidetrassi avas peaminister Taavi Rõivas 2014. aastal, pildil ka Argo Virkebau ja Niklas Sonkin Tele2st.
Foto: Tele2

Tele2 testis tehnoloogiat, mis võimaldab ettevõttel oluliselt suurendada oma ligi 3000kilomeetrise Baltic Highway fiiberoptilise andmesidetrassi mahtu marsruudil Tallinn-Frankfurt.

Tele2 suurettevõtete müügiosakonna juhi Ove Anti sõnul on digitaalsete kanalite võimekus riigi jaoks sama tähtis kui head maanteed ning energiaühendused.

"Testisime edukalt koos telekomiseadmete tootja ADVAga uut tehnoloogiat, mis võimaldab Baltic Highway andmesidetrassi juba praegu hiiglasliku 9,6 terabitti sekundis mahu kogu ühenduse pikkuses vajadusel kolmekordistada. Lühemate vahemaade puhul saab läbilaskevõimsust lausa kuus korda tõsta," ütles Ant.

Baltic Highway on tema sõnul praegu kõige olulisem andmeside otseühendus Eestist Kesk-Euroopasse ning selle suuremad kliendid on üleilmsed internetiettevõtted ning telekomifirmad.

"Nõudlus suurte andmesidemahtude edastamiseks kasvab iga aastaga märkimisväärselt ning Baltic Highway maht on praegu 75% ulatuses juba kaetud," rääkis Ant.

Tema sõnul annab Baltic Highway andmesidetrassi mahu suurendamine Eestile uusi ärivõimalusi nii suuri andmemahte vajavate ettevõtete siia toomiseks kui võimsate andmekeskuste ehitamiseks.

"Uute võrguliideste kasutamisel võimaldab Baltic Highway andmesidetrass edastada näiteks ühe terabaidi infot 3000 kilomeetri kaugusele 0,1 sekundi jooksul," näitlikustas Ant.

ADVA vanem-asepresidendi Jörg-Peter Elbersi sõnul näitavad testid, et nüüd on võimalik olemasoleva infrastruktuuriga märksa rohkem ära teha. Meie tehnoloogia rakendamine võimaldab võrguoperaatoritel oluliselt suurendada mahutavust ning jõudlust suurte vahemaade vahel, lisas ta.

Kõrgepingeliinidele ja gaasitrassidele ehitatud võrgu Baltic Highway sõlmpunktid paiknevad Tallinnas, Riias, Vilniuses, Varssavis, Berliinis ja Frankfurdis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755